Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 19 september kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 20 september kl 8.00.

SMILE III Säkerhetsanalys och verifiering/validering av system baserade på maskininlärning

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Mobilitet och System, Göteborg
Bidrag från Vinnova 6 128 303 kronor
Projektets löptid april 2020 - mars 2022
Status Avslutat
Utlysning Elektronik, mjukvara och kommunikation - FFI
Slutrapport 2019-05871eng.pdf(pdf, 6064 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Nya metoder krävs för att kvalitetssäkra fordonssystem som förlitar sig på djupinlärning. SMILE3 byggde på de två tidigare SMILE-projekten genom att vidareutveckla säkerhetsmekanismen ”safety cage” för hantering av osäkra indata. Genom att komplettera perceptionssystem med denna mekanism var målsättningen att påvisa hur man kan argumentera för att ett maskininlärningsbaserat system är funktionssäkert. En vidare målsättning var att utveckla verifiering & validering av ML-baserade system.

Långsiktiga effekter som förväntas

SMILE3 har utvecklat ett maskininlärningsbaserat förarassistanssystem i simulatorn ESI Pro-SiVIC, nödbromssystemet SMIRK, fritt tillgängligt på GitHub som öppen källkod. För en begränsad operativ miljö finns en komplett säkerhetsargumentation för maskininlärningskomponenten baserad på ramverket AMLAS finns tillgänglig för vidareutveckling. All data för träning och test av modellerna erbjuds fritt. Vi förväntar oss att SMIRK kommer att bidra till vidare forskning inom ML och funktionssäkerhet.

Upplägg och genomförande

SMILE3 innebar en blandning av forskning och praktisk utveckling. Vi utvecklade SMIRK genom att följa den iterativa processen i ISO/PAS 21448 Safety of the Intended Functionality (SOTIF). Säkerhetsargumentationen följde AMLAS och stöttades av workshops med samtliga arbetspaket representerade. Att samverka kring det öppna projektet SMIRK hjälpte projektet att utforska relevanta forskningsfrågor trots att Covid19-pandemin till stora delar tvingade fram arbete hemifrån.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 maj 2022

Diarienummer 2019-05871