Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tävla i hacket som ska ta fram AI-lösningar för jämställdhet

Den 29 november drar ett globalt normkritiskt hackaton igång med syftet att generera AI-lösningar som bidrar till ökad jämställdhet. Tre vinnande lag belönas med ett skräddarsytt pris för at kunna vidareutveckla sin lösning. Vill du och ditt team delta? Har du redan nu en kommersiell lösning i åtanke eller vill du hacka idéer tillsammans med andra?

Hacket hACTathon – AI för ökad jämställdhet, bjuder in startups, företag, individer, civilsamhälle och akademiker till ett tre veckors virtuell hack för att skapa kommersiella och normkreativa AI-lösningar som främjar jämställdhet.

Arrangörer är Accenture, Silicon Vikings, Nordic innovation house i Silicon valley tillsammans med Vinnova.

Hacket fokuserar på att uppmana till aktion på jämställdhetsutmaningar genom att använda AI. Deltagarna erbjuds tematiska sessioner i jämställdhet, normkritiska innovationsprocesser, affärsutveckling och pitchteknik. De aktörer som faciliteter hacket är Silicon Viknings (USA) och Accenture (Sverige).   

Vad handlar detta hack om egentligen?  Moa Persdotter, en av två samordnare för Vinnovas JiM-uppdrag.

Moa Persdotter är en av två samordnare för Vinnovas JiM-uppdrag

- Det är ett internationellt, digitalt, hack som uppmanar till aktion på jämställdhetsutmaningar. Hacket för samman personer över hela världen som i team samverkar för att ta fram skalbara AI-lösningar på jämställdhetsutmaningar genom normkritiska innovationsprocesser. 

Vad är målet med ett AI för ökad jämställdhet? Vad vill vi åstadkomma? 

Målet är att få fram nya innovativa, kommersialiserbara AI-lösningar på jämställdhetsutmaningar. Vi vet att det behövs byggas upp mer kunskap, incitament och kontaktområden mellan organisationer och individer med kompetens inom AI, jämställdhet och de som berörs av bristande jämställdhet. Vårt mål är att detta hACTathon ska bidra till just det.  

Vad blev resultatet av det jämställdhetshack som genomfördes förra året? 

Förra året hade vi en räckvidd över sju kontinenter – vilket vi har som ambition att kunna få även i år.

Ett årligt återkommande hack som utmanar existerande AI-approacher och visar att AI kan användas som ett verktyg för jämställdhet

Utifrån förra årets hack har vi jobbat med att skräddarsy stöd åt de tre vinnande teamen. Detta har bland annat lett till att två team har fått plats i acceleratorsprogrammet REACH i Silicon Valley. 

Vi har även samarbetat med svenska ambassaden i Zürich genom deras konferens #WeTechTogether med organisationen Women in AI.

Fokus på coaching

Nytt för detta år är att vi integrerar ett normkritiskt förhållningssätt och lägger större fokus på att coacha och utbilda deltagarna. Vi kommer att erbjuda tematiska sessioner i jämställdhet, normkritiska innovationsprocesser, affärsutveckling och pitchteknik. Vi har som sagt även två nya aktörer som faciliteter hacketi år: Silicon Viknings (USA) och Accenture (Sverige).   

Vilka hoppas vi framför allt ska delta? 

Primär målgrupp för vårt hACTathon är kunniga personer inom AI och jämställdhet – det kan vara programmerare, genusvetare, beteendevetare, ekonomer, affärsutvecklare, studenter så som affärsverksamma. Det viktiga är att det är drivna individer med en vilja att lösa jämställdhetsutmaningar med hjälp av AI.  

Det är möjligt att anmäla sig både som individ och som team. Har du redan börjat jobba på en idé går det bra att jobba vidare med den och accelerera idén med hjälp av andra kompetenser som du hittar via hacket.

Vår ambition är att detta ska bli ett årligt återkommande hack som utmanar existerande AI-approacher genom att visa att AI kan användas som ett verktyg för att bidra till att lösa jämställdhetsutmaningar och generera kommersialiserbara lösningar.

Vad är ett hack och hur går det till?

Ett hack går till så att ett antal personer sitter uppkopplade på olika platser i världen och hackar med målet är att få någonting att hända - att en förändring som resultat av deras digitala kommunikation.

Deltagarna har kontakt med varandra över nätet - i detta hack via plattformen Eventornardo. De är även uppkopplade på en chatt- eller videofunktion som Zoom, Teams eller Google Meet. De hackar en utmaning eller ett problem som till exempel ekonomisk ojämställdhet. Hackarna försöker komma på nya lösningar och idéer för hur människor till exempel kan pensionsspara mer jämställt.

Lösningarna i hACTathon ska på ett eller annat sätt innehålla AI. Vilka människor de vill nå med sin lösning beror på vilken jämställdhetsutmaning de tar sig an. Är det ekonomisk jämställdhet som utmaning och jämställt pensionssparande som lösning kan det exempelvis vara par som sparar till pensionen. Eller så riktar sig lösningen till fondförvaltare och banker. Sajter de går in på är sajter som ger dem information de behöver för att hacka sin utmaning, som Pensionsmyndigheten, banker, fonder, SCB.

Hackarna ska kunna visa upp en skalbar idé eller lösning där de visar hur AI kan användas för att främja jämställdhet.

Frågor?

Moa Persdotter

Handläggare

+46 8 473 30 17

Sophia Ivarsson

Handläggare

+46 8 473 31 60

Senast uppdaterad 24 november 2021

Statistik för sidan