Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Innovation för framtidens hållbara matsystem

Forskningen är tydlig, branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.

Så vill vi bidra till ett hållbart matsystem

Idag kommer en tredjedel av hushållens klimatpåverkan från mat. Kosten ligger också bakom ökningen av flera vanliga folksjukdomar. Ett mer hållbart och hälsosamt matsystem kan bidra till att minska miljöpåverkan och samtidigt förebygga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes. För att lyckas nå svenska och internationella hälso- och hållbarhetsmålen krävs innovation och samarbete på alla nivåer i samhället.

Under 2023 utvecklar Vinnova en ny och långsiktig insats för att möta de system- och policyutmaningar som hindrar innovation och omställning på matområdet. Den nya insatsen Ett nytt recept för matsystemet ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan.

Kalenderhändelser

Hitta finansiering

Frågor?

Har du frågor om området, eller vill bidra, kontakta oss. 

Alexander Alvsilver

Områdesledare Hållbara matsystem

+46 8 473 30 55

Senast uppdaterad 14 november 2023

Sidansvarig: Joanna Franzen

Statistik för sidan