Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Jakob Broman

Jakob Broman_600.jpg

Expertområde och kontaktuppgifter

Expertområde

Growth, expansion och partnerskap inom B2B SaaS och early stage AI-bolag

Kontaktuppgifter

070-493 94 54, Jakob Broman

Erfarenheter

Vilka erfarenheter tar du med dig från Silicon Valley?

Det finns en "sweet-spot" när en person är relevant för en annan individ och därav blir prioriterad. I Silicon Valley lärde jag mig styrkan av att hamna i den positionen och vilka extrema genvägar man skapar, både på kort och lång sikt. Insikten kring relevans tar jag med mig och använder dagligen för att hitta lösningar på mina och andras utmaningar.

Utifrån dina erfarenheter, vad skulle du vilja bidra med i det svenska innovationssystemet?

Jag kopplar nästan dagligen ihop investerare med startups eller entreprenörer med talang baserat på att kopplingen känns relevant för båda. Detta gör jag av en genuin nyfikenhet för nya spännande bolag som alla behöver hjälp, råd eller vill hitta genvägar i en stormig vardag. I dagsläget fortsätter jag även att arbeta med och arrangera tech-event där jag kan lära känna nya spännande individer och hjälpa dem hitta genvägar till tillväxt.

Samtidigt tycker jag att det finns saker som vi här behöver ändra på sikt. Det ena är att misslyckas inte anses negativt i Silicon Valley och framförallt så svartmålas inte entreprenörer som inte lyckas med sin vision.

Det andra är att det finns tydliga samarbeten mellan universitet, tech-bolag och marknaden som gör att alla vinner på att de andra lyckas. Denna symbios föder ett starkt ekosystem där helheten är större än någon av beståndsdelarna.

Därför hoppas jag att fler kan tänka mer övergripande och jobba mot att Sverige ska vara den naturliga grogrunden för framtidens teknik där entreprenörer kan bygga bolag, och ibland misslyckas, för att över tid skapa en hållbar och jämställd ekonomi där alla är välkomna.

En dag hoppas jag att det finns en "Entrepreneur in Residence" i den svenska regeringen där erfarna entreprenörer bidrar med sin kunskap för att nå målen ovan.

Senast uppdaterad 21 november 2023

Statistik för sidan