Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens offentliga måltider

30 miljarder kronor läggs på måltider i vård, skola och omsorg varje år. Det motsvarar fyra procent av omsättningen i livsmedelsbranschen. De offentliga måltiderna kan öka folkhälsan, stärka konkurrenskraften för den svenska matproduktionen och bidra till att nå målen i Agenda 2030.

Varje vardag serveras tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Rätt använda kan offentliga måltider bidra till att ställa om hela livsmedelssystemet i en riktning som främjar både folkhälsa, miljö och konkurrenskraft.  

Skolmåltider kan bidra till hälsa, miljö och konkurrenskraft

För att utforska den offentliga måltidens potential driver Livsmedelsverket och Vinnova ett samarbete kring skolmåltider. I det projektet samarbetar myndigheter, kommuner och näringsliv för att utforma ett hållbart system för skolmåltider. Kommunerna Munkedal, Hofors, Vallentuna och Karlstad deltar som utvecklingsmiljöer för att testa innovativa lösningar som gör måltiderna hållbara.

Senast uppdaterad 15 november 2021

Statistik för sidan