Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidsprototyper – när framtiden kommer på besök i nutiden

Framtidsprototyper ett projekt där Vinnova genom nya metoder försöker förstå och visualisera föremål från en möjlig framtid. Tillsammans med designers och visionärer vill vi skapa design som stimulerar till dialog kring åt vilket håll vi ska, och hur vi tar oss dit.

Projektet går ut på att skapa framtidsprototyper. Framtidsprototyper är föremål från framtiden, på besök i nutiden som syftar till att skapa tankar, känslor och diskussion kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit.

Utlysningen stängde i mars 2022. Prototyperna ska designas av kreatörer och ska vara utvecklade och placeras ut i relevanta miljöer - för att uppleva, tänka och samtala kring till hösten 2022.

Arbetet med spekulativ design och framtidsprototyper ska bli verktyg för att kunna fatta medvetna beslut som bidrar till en hållbar omställning. Vi ser verktygen som en möjlighet att hitta nya sätt att visualisera och bjuda in allmänheten till att forma det Sverige vi vill ha.

Vägen till en framtidsprototyp

En framtidsprototyp börjar med att förstå var vi är på väg. Genom att analysera omgivningen försöker vi förstå vad den kan säga om framtiden. Det kan till exempel ske genom intervjuer, dataanalys och/eller workshops. Genom att prata med personer från olika bakgrunder, miljöer och som är verksamma i olika sammanhang får vi en bredare och mer objektiv bild av framtiden – och kan fånga upp så kallade svaga signaler.

I Vinnovas satsning genomförs också intervjuer med de främsta tänkarna inom olika områden för att få förståelse för deras perspektiv. Tillsammans med kreatörer byggs fysiska prototyper som kan visualisera designade produkter från framtiden. Vägen till framtidsprototyp kallas spekulativ design och är ett sätt att hjälpa oss att tänka mer långsiktigt, inkludera fler perspektiv, ifrågasätta våra egna sanningar och tillsammans forma nya processer för beslutsfattande.

Under arbetet blir vi coachade av Elliot Montogomery, lärare vid Parsons School of Design och även grundare av Extrapolation Factory, en av är världens främsta organisationer inom spekulativ design.

Preventionsmottagningen

Signs of change

Omställningshotellet och de marina kolonilotterna

Det rörliga samhällets epos

Vinnova Spekulativ design

Delta i projektet

Vi söker organisationer eller aktörer som vill vara med i resan. Om man vill komma i kontakt med oss – som en del i projektet eller bara för att veta mer, tveka inte att höra av dig till framtid@vinnova.se

Senast uppdaterad 14 mars 2024

Statistik för sidan