Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Enhetschef Margareta Groth på avdelning Industriell utveckling

Efter sin disputation år 2001 började civilingenjören Margareta Groth, som har doktorerat i material- och bearbetningsteknik, se sig om efter ett utvecklande arbete. Det dröjde inte länge förrän hemmaarenan Norrbotten byttes mot Stockholm och en handläggartjänst på Vinnova.

"När jag började här var jag helt grön och nu har jag drivit några av våra allra största program"

– Att jobba med Sveriges utveckling och få nationell överblick lockade mig. Väl på plats kände jag att rollen var som jag hade trott – fast ännu mer spännande, berättar Margareta Groth och förklarar:

– Här utvecklas arbetsuppgifterna hela tiden, både i takt med ens egen och samhällets utveckling. Även om jag inte hade bytt tjänst och blivit enhetschef hade mitt jobb sett annorlunda ut i dag jämfört med för ett par år sedan.

Hur ser dina arbetsdagar ut?
– Den här veckan sitter jag i rekryteringsprocesser, vi planerar inför en kommande konferens som ska handla om Lean och jag har haft flera möten med gruvindustrin på både nationell och internationell nivå. I eftermiddag ska jag träffa Näringsdepartementet och häromdagen var jag i Bryssel för att diskutera hur vi kan stimulera gemensamma projekt där flera länder deltar. I dagsläget har jag personalansvar för 12 personer – och jag leder och fördelar arbetet inom enheten. Mitt jobb är strategiskt, omväxlande och intensivt.

Vad drivs du av i ditt arbete?
– Nyfikenhet och en stor portion idealism. Det vi gör är ju att bidra till att Sverige blir mer välmående och att våra forskare och företag blir alltmer konkurrenskraftiga.

Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut?
– Som handläggare är utvecklingsmöjligheterna goda. När jag började här var jag helt grön och nu har jag drivit några av våra allra största program. Jag har till exempel arbetat med våra strategiska innovationsprogram och satsningarna inom utmaningsdriven innovation. Nästan alla som arbetar här kan få den typen av möjligheter. Mitt jobb gör att jag hela tiden utvecklas.

Vilka personliga egenskaper är viktigast för att lyckas i din position?
– Dels behöver du ha insikt i verksamheten, dels behöver du vara strukturerad och coachande som chef. Du måste ha djup respekt för den enorma kunskap våra handläggare har. Här finns otroligt kompetenta medarbetare som hade haft chefspositioner om de hade valt en annan arbetsplats. Leder du den sortens handläggare behöver du veta vad frihet under ansvar innebär och du ska vara stöttande men inte styrande.

Hur är stämningen och arbetsklimatet?
– Vinnova är ett glad myndighet där vi skrattar mycket tillsammans. Vi sitter i ett öppet kontorslandskap där det är enkelt att ta kontakt och prata med varandra. De som jobbar här tycker att det är roligt att komma till jobbet. Själv brukar jag säga ”äntligen måndag!”.

Hur samlar du nya krafter?
– Jag är arkeologiintresserad. Om man jobbar med framtiden måste man kunna dåtiden, tänker jag. Emellanåt läser jag arkeologikurser och försöker hitta spännande utgrävningar att vara med på under somrarna. Jag har grävt utanför Örnsköldsvik och på Birka. Just nu tittar jag på en möjlig sommarutgrävning på Gotland.

Vad vill du säga till den person som funderar på att söka sig till Vinnova?
– Välkommen! Här kommer du att trivas och framförallt får du roliga arbetsuppgifter!

Senast uppdaterad 3 juni 2020