Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

REFUSE- Resurseffektiv användning och utveckling av rekonfigurerbara bearbetningssystem

Diarienummer
Koordinator Tekniska Högskolan i Jönköping AB
Bidrag från Vinnova 7 688 166 kronor
Projektets löptid november 2022 - oktober 2025
Status Pågående
Utlysning Cirkularitet - FFI
Ansökningsomgång Cirkularitet - FFI - juni 2022

Syfte och mål

Fordonsindustrins klimatpåverkan i produktionen måste drastiskt minskas, samtidigt som nya generationer av elfordon förväntas introduceras. REFUSE syftar till att möjliggöra resurseffektiv användning, maximera utnyttjandet och förlänga livslängden för bearbetningssystem genom att utveckla och demonstrera systematiska och virtuella modellbaserade metoder som ska användas i den svenska fordonsindustrin för att tillsammans specificera, motivera, designa och använda rekonfigurerbara och cirkulära bearbetningssystem för flera generationer av produktmodeller.

Förväntade effekter och resultat

REFUSE ska ge ny kunskap och referensram om hur rekonfigurerbarhet kan tillämpas för att förbättra cirkulariteten i bearbetningssystem. Detta sker genom nya metoder för utveckling och användning av rekonfigurerbarhet, inklusive virtuella och digitala modeller för att stödja den kontinuerliga rekonfigureringen och driftsättningen samt best practice och riktlinjer för användning inom fordonsindustrin. Projektet ska bl.a bidra till ökat maskinutnyttjande, förlängd livslängd av utrustningen, ökad återanvändning av utrustning samt ökad kompetens hos personal.

Planerat upplägg och genomförande

Konsortiet består av ledande fordonstillverkare, systemleverantörer, leverantörer till fordonsindustrin, industriutvecklingscentrum och akademiska partners. Aktiviteter inkluderar beskrivning av state of the art och state of practice, generering av koncept för cirkulära och rekonfigurerbara bearbetningssystem samt lösningsutveckling och demonstrationer. Projektet kommer kontinuerligt att koppla forskningsframstegen till företagens pågående utvecklingsaktiviteter kring bearbetningssystem genom fallstudier och virtuell modellering och driftsättning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 november 2022

Diarienummer 2022-01671

Statistik för sidan