Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Förbättring av verkningsgraden hos solceller och solpaneler med hjälp av biobaserat material från alger - steg 2

Diarienummer
Koordinator Swedish Algae Factory AB
Bidrag från Vinnova 1 907 536 kronor
Projektets löptid maj 2020 - juni 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation

Syfte och mål

Målet med projektet var att nå en ökad effektivitet hos solpaneler genom en optimerad process för beläggning av ytan med biobaserat material från alger. Projektet lyckades utveckla en metod för att dispergera materialet samt skapa ytbeläggningar med god repeterbarhet som visade sig kunna öka effektiviteten på solpaneler i tester utförda av ett externt institut. Från projektet kommer också en ökad förståelse för de optiska egenskaperna som materialet har. De kunskaperna kommer nyttjas för att hitta kiselalgarter som kan bidra till en större ökning av effektiviteten hos solpaneler.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har visat på en ökad effektivitet på solpaneler med en ytbeläggning av biobaserat material från alger. Simuleringar på den anti-reflekterande effekten hos materialet har visat goda resultat som har patentansökts. Våglängdsskiftande egenskaper har även verifierats. Dessa resultat har lett till samarbeten med potentiella kunder. Den ökade förståelsen för de optiska egenskaperna hos materialet har lett till ett nytt bidragsfinansierat projekt med målet att identifiera andra arter av kiselalger som kan bidra till större effektivitetsökningar av solpaneler.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts av Swedish Algae Factory (SAFAB), Chalmers, Chalmers Industriteknik och Midsummer. Tester har genomförts med hjälp av IFE, RISE och Lundahl Solar Consulting. Simuleringar har genomförts av Maxanon AB. Projektet började med utveckling av dispersion och ytbeläggning. För att underlätta utvecklingen togs en testmetod samt karaktäriseringsmetod fram. Parallellt genomfördes simulering av anti-reflekterande egenskaper. Projektet har sedan fokuserat på verifiering på solpaneler samt på transmissionstester på glas och frontsheets.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 september 2022

Diarienummer 2020-00842

Statistik för sidan