Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Livsviktig omställning för livsmedel börjar i skolan

Publicerad: 9 oktober 2019

Jenny Sjöblom

Handläggare

Forskningen är tydlig, branschen är enig. Vi måste transformera vårt matsystem för att nå de globala hållbarhetsmålen. Vi kan äta oss ur klimatkrisens värsta effekter - men då måste vi halvera matsvinnet, äta planetsmart och förnya våra produktionsmetoder.

"Börja med barnen. Skolmåltider är ett bra sätt att skapa sunda och hållbara vanor tidigt". Så skrev The Guardian i tisdags om behovet av en global livsmedelsomställning. Detta har Vinnova också uppmärksammat.

I våras samlade vi en mängd aktörer för att få en bredare förståelse av matsystemet och ta fram förslag på åtgärder för att transformera det i klimatpositiv riktning. Ett av åtgärdsförslagen gällde just skolmat.
Initiativet, som har fått arbetsnamnet "A new recipe for school food", är en del av vår utvecklingresa mot ett missionsorienterat arbetssätt.

Varför skolmat, när det finns så många större utmaningar? tänker ni kanske nu. Jo, därför att skolmaten är en liten del av ett större system, men en viktig del där alla systemets gemensamma utmaningar blir tydliga. Vi tror att om vi kan åstadkomma förändring där, då kan vi åstadkomma förändringar även inom andra områden.

Vi vill skapa ett hållbart system kring skolmaten, där alltifrån undervisning om mat, matproduktion och -logistik, matsvinn och själva matupplevelsen, till att använda skolkökets resurser i större utsträckning och skapa nya förutsättningar för bönderna att producera hållbar mat ingår.

Förra onsdagen samlades representanter från näringsliv, akademi och offentlig samt idéburen sektor för en workshop. Syftet var att så konkret som möjligt beskriva vad intiativet "A new recipe for school food" ska innehålla, vem som ska göra vad och hur vi alla kan jobba tillsammans för att få detta att hända.

Nu är vi i Missionsteamet i full färd med att analysera alla de kloka förslag som framkom under workshopen, och att tillsammans med de deltagande aktörerna besluta vad nästa steg blir. Fortsättning följer här i Missionsbloggen!

Läs hela artikeln "What we eat matters" i The Guardian

 

Text: Jenny Sjöblom

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Vinnovas Missionsteam besöker två landsändar för att prata hållbar mat

9 oktober 2019

Jenny Sjöblom

Handläggare

Skåne och Västerbotten. Två regioner med helt skilda förutsättningar, men med samma engagemang och drivkraft när det gäller att ställa om till ett mer hållbart matsystem.

Skåne och Västerbotten. Två regioner med helt skilda förutsättningar, men med samma engagemang och drivkraft när det gäller att ställa om till ett mer hållbart matsystem.

Seminarium om att mobilisera för ett hållbart samhälle

9 oktober 2019

Jenny Sjöblom

Handläggare

Läs innovationsstrateg Åsa Minoz reflektioner från seminariet Så mobiliserar vi för ett hållbart samhälle där deltagare fick prova ett missionsdrivet arbetssätt

Läs innovationsstrateg Åsa Minoz reflektioner från seminariet Så mobiliserar vi för ett hållbart samhälle där deltagare fick prova ett missionsdrivet arbetssätt

Delta i SKR:s utvecklingsprogram om klimatsmart mat!

9 oktober 2019

Jenny Sjöblom

Handläggare

KliMATval är ett Vinnovafinansierat utvecklingsprogram som riktar sig till aktörer som jobbar med mat och hållbarhet inom offentlig verksamhet. Sök senast 28 februari!

KliMATval är ett Vinnovafinansierat utvecklingsprogram som riktar sig till aktörer som jobbar med mat och hållbarhet inom offentlig verksamhet. Sök senast 28 februari!

Senast uppdaterad 9 oktober 2019

Statistik för sidan