Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utveckling av sjukhusvård i hemmet: systeminnovation som främjar implementering av medtechlösningar

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola Inst f Tekn ekonomi & organisation
Bidrag från Vinnova 5 982 000 kronor
Projektets löptid oktober 2023 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Medtech4Health: utlysning för strategiska projekt
Ansökningsomgång Medtech4Health: Enskilda ansökningar 2023

Syfte och mål

Projektet ska utveckla lösningarna som röjer dagens hinder för en starkare implementering av medicintekniska produkter, arbetssätt och lösningar för vård i hemmet. Genom flera fallstudier avser vi öka förståelsen och stärka kapaciteten inför en omställning mot bättre sjukhusvård i hemmet. Mer specifikt strävar vi efter att skapa en sammanhållen strategi för sjukvård i hemmet och därtill relaterade arbetssätt och organisering. Projektet har systeminnovationsperspektiv där teknikens roll i ett större sjukvårds- och samhällssammanhang prövas i ett praktiskt genomförande.

Förväntade effekter och resultat

Projektet betonar lärande om utveckling och implementering av medicintekniska och organisatoriska lösningar - att skapa förutsättningar för långsiktigt hållbart införande av medicinteknik. Projektet skapar nytta då det identifierar och skapar förutsättningar för att undanröja de hinder som gör att lyckade pilotproject många gånger inte implementeras brett. På så vis svarar också projektet mot MT4H:s effektmål att 1) Ökad tillgång till innovativ medicinteknik för patienter i Sverige samt 2) Svenska regioner och kommuner implementerar innovativ medicinteknik i högre grad.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet pågår 2023-10-01 - 2025-12-31 med sammanflätade aktiviteter fördelade i sex arbetspaket. Samarbete mellan parterna genomsyrar hela upplägget. Projektet leds av samverkansplattformen CHI vid Inst. för Teknikens Ekonomi och Organisation på Chalmers och bedrivs i tätt samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs Sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Skånes universitetssjukhus Malmö, forskargruppen “Care at distance” vid Elektroteknik samt Fysisk resursteori på Chalmers, och Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 oktober 2023

Diarienummer 2023-02571

Statistik för sidan