Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nationellt rymddatalabb 2.0

Diarienummer
Koordinator Lindholmen Science Park AB
Bidrag från Vinnova 3 982 965 kronor
Projektets löptid oktober 2021 - oktober 2023
Status Avslutat
Utlysning Data och dataplattformar
Ansökningsomgång Datalabb och datafabrik som nationell resurs 2021

Syfte och mål

Målet var att fortsätta där rymddatalabb avslutades, med fokus på AI-modeller, annoterade data och utveckling av Edge Lab med rymddata. För att uppnå detta har vi skapat en annoterad dataset som underlättar utvecklingen av AI-modeller. Tack vare detta kunde vi träna en samling AI-modeller avsedda att förutsäga molnens optical depth, med fokus på tunna moln, som är känt för att vara de mest svåra att upptäcka. Edge Lab var avgörande för utvecklingen av ett simuleringsverktyg för att bestämma kommunikationslatens och träningsstrategier för AI-modeller ombord på satelliter.

Resultat och förväntade effekter

Projektets mål har uppfyllts och projektet har möjliggjort nya funktioner för att hämta satellitdata och nya verktyg och datauppsättningar för att underlätta kunskapsutvinningen från datakuber. Simuleringskoden, biblioteket med AI-modeller för att upptäcka tunna moln och de annoterade syntetiska datamängderna representerar ett konkret steg framåt mot att sänka ribban för användning av satellitdata. De har väckt intresset hos många organisationer som vi kommer att samla i fortsättningen av detta projekt för att vidareutveckla sådana verktyg och skapa nya som är lika sugna på.

Upplägg och genomförande

Att bygga ett användarvänligt grafiskt gränssnitt för plattformen går sakta men stadigt framåt och vi kunde använda det och demonstrera dess betydelse speciellt i den sista fasen av projektet. Det tog relativt lång tid att avgöra vilket användningsfall som kunde ha den bredaste inverkan innan det konvergerade mot det tunna molnet, men riktningen vi tog är utan tvekan den korrekta. Genom deltagande i och anordnande av olika evenemang, seminarier och hackathon samt publicering av flera uppsatser spred vi våra resultat och planterar fröet för framtida samarbeten.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 november 2023

Diarienummer 2021-03643

Statistik för sidan