Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Preventionsmottagningen

Publicerad: 20 september 2022

Jonas Tranell

Handläggare Vinnova

Jag fick förmånen att möta teamet bakom framtidsprototypen Preventionsmottagningen på en konferens om Hållbar precionshälsa anordnad av Vinnova. Den första sessionen av föreläsningar på konferensen handlade om prevention, dvs hur kan vi förhindra att individer blir sjuka innan de visat några symptom på ohälsa.

Vi har i Sverige, och i stora delen av världen, ökande kostnader för vård och omsorg, och trots att många menar att det finns stora vinster för individen och samhället med preventiva hälsoinsatser, lägger bara en bråkdel av vår hälso-och sjukvårdsbudget på den typen av hälsoinsatser.

Därför var jag mycket nyfiken kring hur teamet bakom Preventionsmottagningen ser på den framtida hälso- och sjukvårdens roll inom just preventiv hälsa. Teamet har jobbat i sprintar och trots att det i detta skede är tidigt in i projektet har de lyckats arbeta fram ett koncept på framtidsprototypen, som de testar på konferensdeltagarna.

Upplevelsen

Mitt framtida jag har fått en kallelse till Preventionsmottagningen, och väl där lämnar jag bland annat min telefon eller andra smarta devices för överföring av data som jag registrerat kopplat till min hälsa till mottagningen. Jag får även topsa insidan av min mun, vilket känns bekant efter att ha genomlevt en pandemi. Mottagningen samlar in och analyserar den data jag lämnat i realtid. Inom några minuter får jag tala med Oraklet, som är någon form av artificiell intelligens som med mystisk röst meddelar mig att jag i framtiden kommer att drabbas av ensamhet. Oraklet skriver också ut recept på Biofili, som är kapslar med goda tarmbakterier som minskar min risk för att utveckla ohälsa inklusive ensamhet. Jag väljer att ta kapseln, trots att det finns vissa rapporterade bieffekter med medicinen, som försämrad privatekonomi till följd av överkonsumtion av friluftsutrustning. Det är jag villig att ta för ökad hälsa och välmående.

prev3.jpeg

Besöket väcker väldigt många frågor. Vilka är det som står bakom Preventionsmottagningen och som får tillgång till den enorma mängden information om mig och min framtida hälsa? Har det någon betydelse om det är statlig aktör eller ett vinstdrivande företag som driver mottagningen? Kan information användas för mindre välmenade ändamål? Får jag information om framtida sjukdomstillstånd där det inte finns någon förebyggande behandling? Kommer data om min hälsa användas av andra aktörer för att utveckla nya preventiva behandlingar?

Jag har redan bestämt mig att jag ska bege mig till Södersjukhuset för att besöka den slutgiltiga framtidsprototypen. Den har fått mig att ställa frågor som jag inte tidigare ägnat mycket tid åt, och jag har börjat tänka i helt nya tankebanor.

Text: Jonas Tranell

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Teknikstorm och människans roll i en föränderlig tid

20 september 2022

Annie Lindmark

Programledare Framtidsområden

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

AI för att tackla klimatkrisen?

20 september 2022

Lars Friberg

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Kombinera signaler och förändringsfaktorer till en framtidsspaning

20 september 2022

Jenny Sjöblom

Handläggare

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Senast uppdaterad 17 januari 2024

Statistik för sidan