Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Så får SCB pilotprojekten att flyga

Publicerad: 15 april 2024

Anders Frick

När satsningar går från pilotprojekt till ordinarie verksamhet är det många detaljer i allt från policies och riktlinjer till säkerhetsrutiner som måste vara på plats. Det är en av insikterna från satsningen ”Balsam”, SCB:s basplattform för databehandling och analys.

Statistikmyndigheten SCB tar fram en basplattform som inte bara ska vara till nytta för SCB själva, utan för alla de 29 statistikansvariga myndigheter som ansvarar för officiell statistik inom sina respektive områden. Det skrev vi om förra året. Sedan dess har satsningen rullat vidare och projektledare Jakob Engdahl konstaterar att innovationsarbete ger många insikter och lärdomar. Sådant som man befarade skulle vara stora problem var inte det – och vice versa.

– Det är en del av erfarenheterna. Att komma igång med Proof of Concept var inte svårt. Att komma igång med piloter har inte heller varit så svårt, men det är nu vi påbörjar resan från pilot mot produktion – och den resan innebär att man gör projektet mer seriöst, lite mer ordning och reda, säger Jakob Engdahl.

En av insikterna från pilotprojekten är datatillförsel. Det måste helt enkelt bli enklare att få in datamängderna på plattformen, och Jakob Engdahl poängterar att tröskeln måste sänkas så att man inte behöver vara tekniker eller expert för att faktiskt kunna börja nyttja systemet.

– Som en del av det kommer vi att titta på hur vi kan föra in generativ AI så att man inte behöver vara programmerare när man går från tanke och inriktning, till att översätta det till kod som exekveras i en säker miljö, säger han.

Mycket av projektet är nu genomfört, men en del återstår och kommer att genomföras under projektets förlängning under året.

– Vi har fortfarande en del "ordning-och-reda-puckar" kvar för att vi ska våga ta det här till produktion. Det är viktigt att tänka till på alla de riktlinjer och regler vi måste följa, men för att det verkligen ska få luft så måste vi säkra upp så att det känns som en naturlig del, med förvaltning på nationell nivå, säger han.

Vad har varit roligast under projektet?

– Roligast är engagemanget. Man ser att det finns en vilja, och det är många som har uttryckt att de vill vara med. Vi har haft väldigt många med på ett hörn som har fått testa och labba, och skapat nya saker genom de möjligheter som erbjuds genom den här plattformen, säger han.

Vad händer framöver?

– Det som står närmast nu är att säkra upp så att vi inte bara kan fungera i ett vakuum, utan att det här kan fungera i på minst tre ställen; vår egen miljö, i miljön som AI Sweden har och i Örebro universitets labb, säger han.

Han förklarar att ett annat steg som ska tas är att väva ihop Balsam med andra nationella och internationella initiativ.

– Det finns tankar om att bygga en AI-infrastruktur och det känns som en naturlig följd på det härarbetet. Vi har även identifierat ett franskt initiativ som är otroligt intressant, och vi har dialoger om att integrera våra lösningar och kombinera dem för att få ut ännu mer nytta, säger Jakob Engdahl.

Text: Anders Frick

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Så sätter Ocean Data Factory fart på den blå ekonomin

15 april 2024

Anders Frick

Ocean Data Factorys dataverkstad har arbetat med havsdata i syfte att öka innovationstakten i den blå havsbaserade ekonomin.

Ocean Data Factorys dataverkstad har arbetat med havsdata i syfte att öka innovationstakten i den blå havsbaserade ekonomin.

Agrifood Data Workshop, ADW, byggde en datatvättmaskin

15 april 2024

Anders Frick

ADW, har som mål att göra användning och delning av data enklare och säkrare samt att främja innovationer i jordbruks- och livsmedelskedjan.

ADW, har som mål att göra användning och delning av data enklare och säkrare samt att främja innovationer i jordbruks- och livsmedelskedjan.

Prehospitala data – en underutnyttjad guldgruva som räddar liv

15 april 2024

Anders Frick

Ambulansregistret, AmbuReg, är ett kvalitetsregister som underutnyttjat både forskningsmässigt och innovationsmässigt.

Ambulansregistret, AmbuReg, är ett kvalitetsregister som underutnyttjat både forskningsmässigt och innovationsmässigt.

Senast uppdaterad 15 april 2024

Statistik för sidan