Utveckla goda och nyttiga HMMA texturerade växtproteiner till livsmedelsindustrin
Diarienummer | |
Koordinator | Peter O Bolinder AB |
Bidrag från Vinnova | 3 000 000 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - november 2024 |
Status | Pågående |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat – svensk förädling av växtbaserade råvaror - steg 2 |
Syfte och mål
Peter o Bolinder AB ska tillsammans med Peas of Heaven AB, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Örebro universitet (ORU) genomföra ett innovationsprojekt för att utveckla växtbaserade livsmedel som har motsvarande eller bättre näringsvärden än animaliska produkter. Projektet har tre innovationsområden: att identifiera de lämpligaste grödorna, att förbättra näringsvärdena samt utveckla två goda och nyttiga växtbaserade livsmedel.
Förväntade effekter och resultat
Projektet har tre innovationsområden: att identifiera de lämpligaste grödorna, att förbättra näringsvärdena och slutligen utveckla två goda och nyttiga växtbaserade livsmedel. Med resultatet från innovationsprojektet ska vi projektera och bygga en anläggning för att utveckla och producera HMMA (High Moisture Meat Analogs) texturerade växtproteiner till svenska och internationella kunder för bättre hälsa, ett hållbart klimat och bidra till ökad takt i matomställningen.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet är uppdelat i följande arbetspaket: 1 Kunskapssammanställning 2 Utveckla proteinblandningar och HMMA (High Moisture Meat Analogs) texturerad insatsvara 3 Närings- och biotillgänglighetsanalyser 4 Utveckla livsmedel, växtbaserade kött- och kycklingalternativ.