ProNova VINN Excellence Centre for Protein Technology Stage II 2009-2012
Diarienummer | |
Koordinator | Kungliga tekniska högskolan - Skolan för bioteknologi |
Bidrag från Vinnova | 21 000 000 kronor |
Projektets löptid | april 2009 - mars 2012 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
ProNova VINN Excellence Centre for Protein Technology Stage II 2009-2012ProNova-centrets vision är att bli ett världsledande center för multidisciplinär forskning inom proteinteknologi, med teknikdriven forskning inom protein engineering, molekylär bildanalys, mikrofluidik och bioinformatik. Forskningsaktiviteterna består både av ren teknikutveckling, men också av användning av de teknikplattformar som utvecklats i centret för att adressera olika biologiska frågeställningar och behov som har identifierats hos företagsparterna.
Långsiktiga effekter som förväntas
De förväntade resultaten i centret kan summeras på följande sätt:- Att skapa en kompetensresurs för behovsstyrd forskning som kan utnyttjas för att generera nya produkter, processer och tjänster vilka gynnar svensk ekonomi och leder till ökad tillväxt.- Att skapa ett effektivt och produktivt samarbetsklimat mellan de involverade parterna vilket leder till skapande av nya innovativa lösningar.- Att arbeta med ett långsiktigt värdebyggande för de involverade parterna med syftet att skapa och bibehålla en internationellt hög standard i verksamheten.
Upplägg och genomförande
ProNova-centrets strategi är att koordinera och integrera olika komplementära discipliner genom samarbeten mellan forskargrupper på KTH och industriella parter med intresse av proteinteknologi. Betydande synergieffekter kan uppnås genom att placera komplementära teknologi- och informatikplattformar, såsom bioautomatisering, mikrofluidik, detektionsteknologier och bioinformatik, i organisatorisk och geografisk närhet till datagenereringsplattformar, såsom proteomik och genomik. En multidisciplinär och innovativ miljö kan på detta sätt bildas, vilken kan utnyttjas för att hantera större och mer komplexa frågeställningar.ProNova-centret arbetar i nära samarbete med det svenska Human Protein Atlas (HPA)-projektet (www.proteinatlas.org). I ett unikt samarbete görs antikropparna som produceras inom HPA-projektet tillgängliga för användning i ProNova-centrets forskningsprojekt. Detta samarbete ger centret och dess parter möjlighet att utnyttja denna exceptionella antikroppsresurs för banbrytande studier inom t ex global proteinanalys, genom användning av olika plattformar för serumanalys och identifiering av nya sjukdomsspecifika biomarkörer.