Innovativa livsmedelssystem för oberoende boende för äldre
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - SP Food and Bioscience, Göteborg |
Bidrag från Vinnova | 1 989 743 kronor |
Projektets löptid | december 2016 - mars 2019 |
Status | Avslutat |
Syfte och mål
Målet med projektet är att utveckla lösningar för äldres oberoende genom innovativa livsmedelssystem, processteknologi och distribution som ger seniorer tillräcklig energi och näringsämnen. Projektet siktar mot att bibehålla friska seniorer aktiva och att förebygga för de som på gränsen till sköra. Fokus är - mat med tuggmotstånd för bibehållna orala funktioner - timbalkost för sväljproblem - utveckling av en 3D-printning av personanpassad mat - ökat intag av energi och protein hos sköra seniorer
Resultat och förväntade effekter
Möjligheten att använda de olika delarna av demonstrerades i fas 1 av projektet och visade bl.a. Tillsats av xantan gynnar säker sväljning Arom och smak förstärkt för att passa äldres försämrade smaksinnen gav ökat gillande och kan stimulera till ökat matintag 3D-printing av puréer demonstrerades Mat med ökat tuggmotstånd kombinerat med fysisk aktivitet gav förbluffande gott resultat i en interventionsstudie i Japan.
Upplägg och genomförande
Två projektgrupper bestående av forskare, industri och kommuner (en projektgrupp i Sverige och en i Japan) har samarbetat och kombinera expertis inom livsmedelsvetenskap och -processning, munhälsa och odontologi, materialvetenskap, livsmedelsutveckling, 3D-printing och fysisk aktivitet för att uppnå målet om äldres ökade oberoende och sociala deltagande.