Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Innovativa livsmedelssystem för oberoende boende för äldre

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - SP Food and Bioscience, Göteborg
Bidrag från Vinnova 1 989 743 kronor
Projektets löptid december 2016 - mars 2019
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med projektet är att utveckla lösningar för äldres oberoende genom innovativa livsmedelssystem, processteknologi och distribution som ger seniorer tillräcklig energi och näringsämnen. Projektet siktar mot att bibehålla friska seniorer aktiva och att förebygga för de som på gränsen till sköra. Fokus är - mat med tuggmotstånd för bibehållna orala funktioner - timbalkost för sväljproblem - utveckling av en 3D-printning av personanpassad mat - ökat intag av energi och protein hos sköra seniorer

Långsiktiga effekter som förväntas

Möjligheten att använda de olika delarna av demonstrerades i fas 1 av projektet och visade bl.a. Tillsats av xantan gynnar säker sväljning Arom och smak förstärkt för att passa äldres försämrade smaksinnen gav ökat gillande och kan stimulera till ökat matintag 3D-printing av puréer demonstrerades Mat med ökat tuggmotstånd kombinerat med fysisk aktivitet gav förbluffande gott resultat i en interventionsstudie i Japan.

Upplägg och genomförande

Två projektgrupper bestående av forskare, industri och kommuner (en projektgrupp i Sverige och en i Japan) har samarbetat och kombinera expertis inom livsmedelsvetenskap och -processning, munhälsa och odontologi, materialvetenskap, livsmedelsutveckling, 3D-printing och fysisk aktivitet för att uppnå målet om äldres ökade oberoende och sociala deltagande.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-04596

Statistik för sidan