Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Trygg och säker försörjning av spannmål med innovativ resurseffektiv torkning, hantering och lagring

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Livsmedelsacceleratorn, Agrifood and Bioscience, Göteborg
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - september 2020
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering
Ansökningsomgång Utmaningsdriven innovation - steg 1 initiering (höst 2019)

Syfte och mål

Projektets steg 1 har förberett för utveckling av innovativa anpassade, energieffektiva torksystem. RISE ansöker tillsammans med svenska exportinriktade torktillverkare, spannmålshandel, primärproducenter och rådgivare om medel för att utveckla innovativa torksystem med ökad energieffektivitet, kapacitet, grödspecifik anpassning och användarvänlighet. Underlag i labb- och pilotskala verifieras i full skala. Mål: stärkt konkurrenskraft hos svensk spannmålsproduktion och tillhörande industrier samt hållbart ökad leveranssäkerhet för baslivsmedlet spannmål.

Resultat och förväntade effekter

Projektets innovation, där flera aktörer samverkar för att utveckla energieffektiva, användarvänliga tekniklösningar i syfte att uppnå skonsam, effektiv torkning, hantering och lagring av spannmål, oljeväxter och trindsäd, förväntas minska jordbrukets klimatpåverkan samt matsvinn i form av spannmålsförluster efter skörd, samt säkra tillgången på hållbara, säkra livsmedel. Detta sker genom förbättrad teknik för hantering, torkning och lagring av våra globalt viktigaste baslivsmedel spannmål, oljeväxter och trindsäd. Innovationen nyttiggörs hos behovsägare.

Upplägg och genomförande

RISE leder och samordnar projektet samt ansvarar för att dess mål uppfylls. En kärntrupp av aktörer, spannmålsleverantörer, torkleverantörer och rådgivande myndigheter har genomfört projektet, där identifierade utmaningar och behovsägares intressen matchats. I steg 1 är fokus främst på nationell samverkan, medan i steg 2-3 ett globalt perspektiv allt mer involveras. Fler aktörer har bjudits in till en referensgrupp som aktiva kravställare för innovationen och tar fram projektets behovsplan. Projektsteg 2 har planerats, liksom på en övergripande nivå även steg 3.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 oktober 2020

Diarienummer 2019-04294

Statistik för sidan