Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Bedömning av högreordningsstrukturs (HOS) jämförbarhet hos biologiska läkemedel med röntgenspridning

Diarienummer
Koordinator Saromics Biostructures AB
Bidrag från Vinnova 424 512 kronor
Projektets löptid november 2018 - januari 2021
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för neutron- och fotonexperiment vid storskalig forskningsinfrastruktur 2018
Slutrapport 2018-04421_SARomicsBiostructures.pdf(pdf, 360 kB) (In English)

Syfte och mål

Den högre ordningens struktur (HOS) hos biologics (antikroppar med terapevtisk effekt) och deras biosimilars kan påverka dessas kvalitet, inklusive säkerhet, effektivitet och farmakokinetiska egenskaper. Av denna anledning kräver tillsynsmyndigheter bedömning av HOS hos biosimilars som ett steg i valideringen för att säkerställa att nya produkter följer patientsäkerhetsprinciperna. Detta projekt fokuserar på att utveckla protokoll för karakterisering och jämförelse av antikroppar och biosimilars i lösning med lågvinkel röntgenspridning (SAXS) vid synkrotron.

Resultat och förväntade effekter

Projektet gav oss möjligheten att skaffa egna erfarenheter och utvärdera användning av synkrotron-SAXS till att jämföra antikroppar och biosimilars. Insamlade data för de testade antikropp- och biosimilars struktur kunde analyseras och gav värdefulla insikter i systemet. En överraskning i sammanhanget blev att spridningskurvorna för proverna i formuleringslösningarna (de lösningar som används vid injektion i människor) visar tydliga skillnader. Denna observation kommer att verifieras med nya experiment och eventuellt publiceras.

Upplägg och genomförande

Under den initiala optimerings processen, efter att ett flertal buffertlösningar testades med hjälp av dynamisk ljusspridning (DLS), de mest lovande lösningarna valdes ut för följande SAXS mätningar. Detta arbete genomfördes i nära samarbete med Linköpings universitet. Prof. Maria Sunnerhagens grupp har omfattande erfarenheter i optimering av prover för SAXS-experiment. För SAXS datainsamlingen fick vi hjälp av Dr. D. Sverguns grupp vid synkrotronen i Hamburg (DESY). I fortsättningen kommer de erhållna erfarenheter att vara av största vikt vid utförandet av kundprojekt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 maj 2021

Diarienummer 2018-04421

Statistik för sidan