Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Validering av ett nytt antidiabetiskt livsmedelskoncept baserat på modulering av tarmfloran

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Centrum för preventiv livsmedelsforskning
Bidrag från Vinnova 5 000 000 kronor
Projektets löptid november 2017 - oktober 2019
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet var att utveckla konsumentprodukter som kan bidra till primärprevention av fetma och typ 2-diabetes (T2D). Målet är lansering av pre- pro- och synbiotiska livsmedel som dokumenterats med gynnsamma effekter på glukos- och aptitregleringen upp till 14 h efter intag. Vi har med framgång utvecklat en prebiotisk frukostprototyp med potential att underlätta glukos- och aptitreglering under en hel dag. Produkten utgör även basen för kommande syn- och probiotiska produkter, dvs inkludering av en potentiell ny probiotisk bakterie (PB) med hälsofördelar på glukosreglering.

Resultat och förväntade effekter

En välsmakande frukostprototyp bestående av en kostfiberrik mjölk- och havrebaserad yoghurt med prebiotiska kornkärnor har utvecklats, med potential att förbättra glukos- och aptitreglering under dagens samtliga måltider! Vi har dokumenterat hälsosamma effekter 11-14 h efter intag, kopplat till uppreglering av PB i tarmen. Det kan förväntas att förtäring vid frukost underlättar glukos- och aptitreglering under hela dagen. I musmodeller verifierades glukosreglerande effekter av PB och frånvaro av skadliga effekter. Produkterna kan förväntas bidra till prevention av T2D.

Upplägg och genomförande

Intresse och behov för produkter med metabola hälsomervärden ökar. Effekterna av den utvecklade frukostprototypen på glukos- och aptitreglering 11-14 h efter intag verifierades på unga friska personer. Testprodukten intogs på kvällen, vartefter testvariabler undersöktes följande morgon. En verifierande ”över-dagen” studie behöver utföras, och olika relevanta grupper inkluderas. Glukosreglerande och eventuellt skadliga effekter av PB studerades i musmodell, med goda resultat. Ett viktigt steg i utredningen av säkerhet är påvisandet av PB i vanliga livsmedel.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 oktober 2017

Diarienummer 2017-03575

Statistik för sidan