Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Karakuri IoT

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN AB, VÄSTERÅS
Bidrag från Vinnova 5 000 000 kronor
Projektets löptid april 2018 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030

Syfte och mål

Inför projektet ställdes följande fråga: “Är det möjligt att utveckla en IoT-baserad Karakuri Kaizen, liknande den mekaniskt baserade Karakuri Kaizen som har stöttat arbetet på verkstadsgolvet?” Efter slutfört projekt kan vi säga ja, det är möjligt för produktionspersonal att på ett snabbt och enkelt sätt använda Internet-of-Things-teknologi. Med hjälp av metodik och material som anpassats för industrin, kan företagen snabbt skapa digitala lösningar på vardagliga utmaningar i produktionen. Lösningar som utvecklats av de som berörs av problematiken, och därför accepteras.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har - möjliggjort utveckling av enkel lågkostnads-automation på produktionsgolvet, genomfört av produktionspersonal. - medfört att produktionspersonal blivit engagerade, delaktiga, och drivande i digitalisering. - ökat personalens lärande och acceptans av IoT. - givit stöd för att starta digitalisering i liten skala, drivet från produktionsgolvet. - utvecklat IoT-kort (jämför spelkort) som utnyttjats för att diskutera problem och lösningar utan teknikdetaljer. Resulterar i bättre problembeskrivningar och har även underlättat arbete i heterogena grupper.

Upplägg och genomförande

Projektet har haft stor nytta av den kompetensbredd som fanns i kärngruppen, såsom interaktionsdesign, produktionsforskning, och industriautomation/IoT Större fokus på företagsledningens roll i att klargöra för alla parter hur projektet relaterar till företagets digitala strategi. Här kunde även mer fokus lagts på integration i företagens egna processer. Det har varit utmanande att ta steget från konceptlösningar till faktiska test i produktionen. Erfarenheter och idéer från projektet kommer att nyttjas i framtida satsningar.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 oktober 2021

Diarienummer 2018-01586

Statistik för sidan