Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Karaktärisering av kalksten med synkrotronbaserad mikrotomografi

Diarienummer
Koordinator Umeå universitet - Institutionen för tillämpad fysik och elektronik
Bidrag från Vinnova 499 000 kronor
Projektets löptid juli 2019 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019

Syfte och mål

Projektets mål har varit att utvärdera och demonstrera möjligheterna att tillämpa synkrotronbaserad mikrotomografi i relation till produktion av bränd kalk och cementklinker. För att uppnå målet har processernas viktigaste råmaterial, kalksten, studeras vid strålkälla på ALS, Berkeley.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten visar att synkrotronbaserad mikrotomografi med fördel kan användas för bestämning av porstruktur och porstorleksfördelning, vilket påverkar kalkstenens beteende vid högtemperaturförädling. Vidare är metoden lämplig för identifiering och distributionskartläggning av pyrit, ett mineral som påverkar produktkvaliteten hos den brända kalken. Metoden har visat sig ha begränsningar då det gäller att differentiera huvudkomponenterna dolomit och kalcit. I kombination med andra metoder är metoden relevant för kalksten ämnad för högtemperaturförädling.

Upplägg och genomförande

Projektet har omfattat tre aktiviteter: 1) Urval och karakterisering av kalkstenmaterial, vilket utförts enligt plan på industrin och vid universitetet, 2) Provberedning och tomografisk undersökning vid en synkrotron, vilket har utförts enligt plan vid ALS, Berkeley, dock har projektparterna inte tillåtits närvara vid ALS på grund av COVID-19 pandemi utan arbetet har utförts av ALS egen personal, och 3) Analys av data, syntes, sammanställning av data och slutrapport, vilket till sin omfattning utförts enligt plan.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 juli 2021

Diarienummer 2019-02548

Statistik för sidan