Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 19 september kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 20 september kl 8.00.

Innovativ förädling av fiberrik sidoström till attraktiva livsmedel

Diarienummer
Koordinator Oatly AB
Bidrag från Vinnova 1 727 500 kronor
Projektets löptid juni 2018 - oktober 2020
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet har varit att optimera råvaruanvändningen genom att använda sidoström för utveckling av nya attraktiva vegetabiliska livsmedel. Vi har under projektet fått större kunskap om denna sidoström med avseende på dess nutritionella innehåll och fysikalkemiska egenskaper. Vidare har lämplig behandling för en livsmedelssäker produkt av sidoströmmen undersökts och flertalet olika vidareförädling av denna har testats. Målet för projektet var att ha tagit fram två produktprototyper baserade på en sidoström, vilket har uppnåtts.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har gett en bra förståelse för lämpliga processer för behandling av sidoströmmen och även för den fortsatta vidareförädlingen. Genom vidareförädling av sidoströmmen till livsmedelsprodukter skulle havreråvaran utnyttjas bättre och Oatly skulle kunna erbjuda innovativa produkter som gör det lättare för konsumenter att skifta över till en mer växtbaserad kost och hållbar livsstil.

Upplägg och genomförande

Projektet har följt planen med att arbeta med 6 arbetspaket (AP): AP1: Projektledning och samverkan AP2: Identifiering av produktprototyper som fiberresten kan ingå i AP3: Bedömning av marknadspotentialen AP4: Undersökning av vilka behandlingar av fiberfraktionen som krävs AP5: Laborativt framtagande och optimering av ingredienser för framställning av produktförslag AP6: Design av produktionsprocesserna för de mest lovande prototyperna.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 december 2020

Diarienummer 2018-01825