Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digital ledsagning för synskadade i kollektivtrafiken

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - ICT SICS EAST, Linköping
Bidrag från Vinnova 1 560 138 kronor
Projektets löptid november 2019 - mars 2021
Status Avslutat
Utlysning Digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg

Syfte och mål

syfte och mål med projektet Digital ledsagning för synskadade i kollektivtrafiken var att skapa en fungerade prototyp för ledsagning utan fasta fysiska installationer i varken fordon eller på hållplatser. Ett underliggande syfte har varit att utforska AR förmågan i dagens mobiltelefoner samt använda detta för realtidsguidning på hållplats. De tekniska syftena har uppnåtts. Vidare var det viktigt att projektets behovsägare synskadas riksförbund och östgötatrafiken hade en aktiv roll i utvecklingen. De tänkta användaren är nöjda med det stöd dom får och önskar driftsättning. .

Resultat och förväntade effekter

Projektets resultat är tydligt med en fungerande prototyp som utför ledsagning i kollektivtrafiken. Relevant teknik har utforskats och använts i den mån det har varit funktionellt i den skapade prototypen. Kunskapen bär deltagaren med sig till nya sammanhang. Vidare fanns en ambition att stärka det regionala nätverket och etablera samverkan för vidare utveckling och kunskaps utveckling inom digitala hjälpmedel vilket har skett - deltagande parter är engagerade i tillkommande projekt och söker aktivt nya gemensamma forsknings och innovations projekt.

Upplägg och genomförande

Projektet och prototyputvecklingen har genomförts i en mindre grupp av parter. Respektive har haft olika roller och kompetenser vilket möjliggjort ett genomförande i avgränsande men integrerade arbetspaket. Praktisk utveckling har utförts av parter men med täta avstämningar med både behovsägare, styrgrupp och andra utvecklare. Funktionsutvecklingar har utförts i flera iterationer med avstämningar med användargrupper vilket skapat effektivitet i arbetet och tydlig koppling till användarbehoven. Det aktiva deltagande från projektets behovsägare är en framgångsfaktor.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 april 2021

Diarienummer 2019-04652

Statistik för sidan