Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

AI-baserad storskalig screening för cancer i munhåla och svalg

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Uppsala universitet Inst f informationsteknologi
Bidrag från Vinnova 2 500 000 kronor
Projektets löptid januari 2021 - december 2023
Status Avslutat
Utlysning Samverkan mellan Vinnova och Department of Biotechnology (DBT), Indien
Ansökningsomgång Bilateralt samarbete med Indien inom hälsa och AI inför utmaningar som Coronaviruset

Syfte och mål

Hög dödlighet i munhålecancer beror till stor del på sen diagnos. Dagens metoder för cancerupptäckt är dyra och smärtsamma. I projektet har vi skalat upp och förbättrat våra AI-baserade metoder för tidig diagnos baserat på icke-invasiv provtagning som ger radikalt sänkt kostnad och samtidigt ökad noggrannhet. Som ett led i att införa våra tekniker i sjukvården har vi påbörjat en femårig longitudinell multicenterstudie med åtta regioner i Sverige, ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att implementera billig och effektiv AI-driven screening för oral och orofaryngeal cancer.

Resultat och förväntade effekter

Projektet möjliggör tillförlitlig tidig upptäckt av patienter som riskerar att utveckla cancer i munhåla och svalg genom icke-invasiv borstprovtagning. Cytologisk analys förstärks av ett XAI-baserat diagnostiskt analyssystem som minskar bördan av manuell analys och ger snabb och pålitlig diagnos till låg kostnad. Projektresultaten, i form av ett ekonomiskt effektivt och praktiskt enkelt, men ändå kraftfullt screeningprogram för tidig upptäckt av oral och orofaryngeal cancer, kommer att ha en stark positiv inverkan på global hälsa men också på användbarheten av AI i vården.

Upplägg och genomförande

Projektet, varande ett samarbete mellan Sverige och Indien, led initialt av pandemin på flera sätt; resande begränsades, möjligheten för provtagning reducerades och vår internationella medicinska expertis var till stor del upptagen med Covid patienter. Rese-restriktioner uppmuntrade dock utvecklingen av vår webbaserade annoteringsmiljö till en plattform för effektiv kommunikation rörande insamlade prover och AI-resultat. Att få igång den longitudinella studien var arbetsamt. Vi efterfrågar kraftfulla insatser för att förenkla samarbete mellan Sveriges regioner.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 februari 2024

Diarienummer 2020-03611

Statistik för sidan