Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Främja svenskt deltagande i Horisont Europa: planeringsprojekt inom Hållbar industri 2022

Svensk industri har potential att leda omställningen till ett hållbart samhälle, både inom och utanför landets gränser. Vinnova vill stärka svenska aktörers möjligheter att delta i Horisont Europas utlysningar inom hållbar industri. Med denna utlysning vill vi finansiera planeringsprojekt för svenska aktörer så att de kan omsätta sina projektidéer till konkurrenskraftiga ansökningar till Horisont Europas arbetsprogram. Detta erbjudande är en insats inom Vinnovas prioriterade område Hållbar industri. Det innebär att projektresultaten förväntas bidra till ett eller flera av Hållbar industris långsiktiga effektmål: Klimatneutral och cirkulär produktion, Resurseffektiva och resilienta värdekedjor, Global konkurrens-kraft samt En socialt hållbar industri. Erbjudandet är därför begränsat till de utlysningar inom Horisont Europa som finns angivna i bilaga 1.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Planeringsprojekt ska resultera i inlämning av en färdig Horisont Europa ansökan. Finansieringen ska nyttjas för att utveckla projektidén, etablera ett starkt konsortium, samt planera de resurser som krävs för att projektet ska bli en framgång.

Vem kan söka?

Aktörer med underbyggda projektidéer och möjlighet att omsätta dessa i konkurrenskraftiga ansökningar till Horisont Europas arbetsprogram. Konsortiet ska bestå av minst två svenska projektparter varav minst ena är ett svenskt företag.

Hur mycket kan ni söka?

Varje planeringsprojekt kan söka upp till 500 000 kronor (för en koordinerande roll) eller 300 000 kronor (för en deltagande roll). Vinnovas finansiering får utgöra högst 80 procent av projektets totala stödberättigande kostnader.

Viktiga datum

Vid nästa ansökningstillfälle som stänger 30 mars klockan 14.00 kommer det gå att ansöka om planeringsprojekt för några utvalda utlysningar inom Horisont Europa som stänger under hösten 2022. Detta framgår av bilaga 1 som publiceras på denna sida när utlysningen öppnar. Vinnova planerar att fortsätta erbjuda planeringsprojekt relevanta för området Hållbar Industri. Under hösten 2022 kommer det gå att ansöka om planeringsprojekt för utvalda utlysningarna inom Horisont Europa som stänger under 2023.

  • Vad är Horisont Europa?

    Horisont Europa, EU:s nya ramprogram för forskning och innovation som startade i januari 2021, syftar att bekämpa klimatförändringar, bidra till att uppfylla målen för hållbar utveckling, samt öka EU:s konkurrenskraft. Deltagandet i Horisont Europa kan ge förutsättningar för svenska organisationer att stärka sina positioner på den globala innovationsfronten, och därmed uppnå en kritisk massa för att driva industrins omställning genom samverkan med andra europeiska aktörer.

    Vem kan söka?

    Om du vill veta mer om vilka möjligheter det finns att söka bidrag via Horisont Europa eller har övriga frågor rörande EU:s innovationsprogram så är du varmt välkommen att kontakta någon av våra nationella kontaktpersoner. Deras uppgift är att hjälpa och guida dig som vill delta i Horisont Europa, kontaktuppgifterna hittar du här:

    Kontakt för Horisont Europa

    Så här ansöker ni

    Planeringsbidrag kan sökas för utvalda utlysningar och så kallade topics inom Horisont Europa, dessa finns listade i bilaga 1 som publiceras på denna sida när utlysningen öppnar. De topics som ryms inom Vinnovas område Hållbar industri bedöms vara delar av kluster 4 "Digital, Industry and Space", kluster 5 ”Climate, Energy and Mobility” och kluster 6 ”Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture and Environment”, inom pelare 2 ”Global Challenges and European Industrial Competitiveness".

    Ladda ner mallar för bilagor

    Här kan ni ladda ned mallar för de bilagor som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Anna Ottenhall

    Utlysningsansvarig

    +46 8 473 30 71

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Finansierade projekt

    Diarienummer 2021-03954

    Statistik för sidan