Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Stärkelsegelatinisering och polysackariders gelbildning karaktäriserad med SAXS och WAXS

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Agrifood and Bioscience, Göteborg
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - februari 2020
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för neutron- och fotonexperiment vid storskalig forskningsinfrastruktur 2018
Slutrapport 2018-04431_Lantmännen.pdf(pdf, 332 kB) (In English)

Syfte och mål

Projektets syfte har uppnåtts genom att Lantmännen har ökat sin förståelse kring vilken potential avancerade röntgentekniker vid synkrotroner har vid produktutveckling och karakterisering av livsmedel och råvaror. Lantmännen har ökat sin kunskap kring både separering och gelatinisering av A- och B-stärkelse och gelbildning av polysackarider vilket var projektets huvudmål. Efter projektet kommer en intern workshop kring spridningstekniker att utföras tillsammans med RISE.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har resulterat i att Lantmännen kommer att starta ett forskningsprojekt tillsammans med RISE kring svällning av A- och B-stärkelse, vattenfördelning och brödkvalitet. Projektet finansieras av Lantmännens forskningsstiftelse. I projektet kommer SAXS/WAXS-analyser att kombineras med mikroskopi, DSC och sensorisk analys. Detta kommer att öka Lantmännens möjligheter att skräddarsy mjöl med olika kvalitet till sina kunder. Lantmännen kommer även på sikt att stärka sin analyskapacitet.

Upplägg och genomförande

Fyra mjölprover från Lantmännen samt karrageenanprov och oligomerer analyserades med SAXS/WAXS. Forskare vid RISE och tre internationella experter på polysackarider åkte till Ansto i Australien i början av December 2018. Dessutom så fraktionerades ett av mjölen till A- och B-stärkelse. Dessa prover analyserades med Lab-SAXS/WAXS. Resultaten har diskuterats vid ett antal möten och en workshop planeras. En publikation kring gelbildningsmekanismer i polysackarider är på gång.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 mars 2020

Diarienummer 2018-04431

Statistik för sidan