Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Miljöer för rörelserikedom

Diarienummer
Koordinator Stöckebygdens utveckling ekonomisk förening
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid april 2019 - mars 2020
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering
Ansökningsomgång Utmaningsdriven innovation steg 1 initiering - 2019

Syfte och mål

Detta projekt har tagit sin utgångspunkt i samhällsutmaningen att få unga att vara mer fysiskt aktiva. Vi har lagt fokus på att skapa förutsättningar för rörelserikedom för barn och unga genom innovativ arkitektur i offentliga miljöer, det vill säga hur publika byggnader, dess interiör, exteriör och utemiljö kan utformas för att stimulera och utveckla rörelserikedom. Tillsammans med arkitekter, barn och ungdomar samt forskare har vi genomfört workshops där barnen fått vara med och föreslå lösningar i offentliga miljöer som utvecklar rörelserikedom.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har bidragit till ökad kunskap om rörelserikedom bland deltagande arkitekter och offentliga aktörer. Genom en omvärldsanalys har vi fått inspiration och inventerat state-of-the art. Projektet har resulterat i en mängd olika lösningsförslag genom vår omvärldsbevakning samt genom workshops där barnen deltagit. På längre sikt vill vi skapa lösningar som bidrar till rörelserna offentliga miljöer. Vårt projekt kan inspirera andra till sådana miljöer och vi bidrar till att svenska arkitekter beaktar rörelse i utformning av offentliga lokaler.

Upplägg och genomförande

Under steg 1 har vi skapat förståelse för området rörelserikedom hos berörda aktörer samt tagit fram initiala koncept/skisser på lösningar. Vi har satt ihop en test- /utvärderingsgrupp med grundskoleelever och genomfört tre workshops med dem för att fånga upp deras spontana tankar om rörelserikedom. Projektet har genomfört en omvärldsbevakning och kompetensspridande insatser såsom föreläsningar.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2020

Diarienummer 2019-00945

Statistik för sidan