Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Kvalitativ mikromekanisk och mikrostrukturell analys av synkrotronexperiment på gjutjärn

Diarienummer
Koordinator RISE SWECAST - Swerea SWECAST AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - juni 2020
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019
Slutrapport 2019-02549_Scania.pdf(pdf, 438 kB) (In English)

Syfte och mål

Projektet har syftat till att studera synkrotrondata och utveckla och förfina metoder för kvalitativ 3D-analys av mikrostruktur och skade- och deformationsmekanismer hos gjutjärn. Vidare var en målsättning med projektet att verifiera analysmöjligheterna med fotonbaserade tekniker. Dessa mål har uppfyllts genom att fotonbaserade tekniker har kunnat användas för att identifiera och visualisera gjutjärnens olika strukturbeståndsdelar och defekter i 3D.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har genererat en publikation samt ett utkast till publikation som skall skickas in till lämplig internationell tidskrift senare under året. Projektet har också visat på möjligheterna som fotonbaserade tekniker ger för användning i materialutveckling på mikronivå. Möjligheten att visualisera gjutjärnsstrukturer och deras beteenden i 3D öppnar för fördjupad förståelse för materialbeteenden vilket kan leda till skräddarsydda strukturer för optimerade egenskaper. Projektet ger industrin underlag att bedöma de breda möjligheter som ges med aktuella tekniker.

Upplägg och genomförande

Analysarbetet har baserats på ett synkrotronexperiment som tidigare utförts på ESRF i Grenoble. I experimentet belastades små gjutjärnsprovstavar under samtidig in situ tomografering och 3D-röntgendiffraktion. Tomografidata från dessa experiment har analyserats med traditionell bildanalys men även med nya metoder baserade på machine learning. Vidare har töjningsanalys i 3D baserad på korrelationsteknik utförts. Alla data har korrelerats för att förstå kopplingarna mellan mikrostruktur och deformations- /skademekanismer. Resultat har sammanställts i publikationer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 september 2020

Diarienummer 2019-02549

Statistik för sidan