Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Adaptation of biaxial tensile setup for in-situ loading with X-ray scattering

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Avdelningen för Hållfasthetslära, Lunds universitet
Bidrag från Vinnova 94 000 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - december 2019
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019
Slutrapport 2019-02561_TetraPak.pdf(pdf, 286 kB) (In English)

Syfte och mål

Detta projekt syftade till att undersöka möjligheten att genomföra karakterisering av förpackningsmaterial genom plan biaxiell deformation i kombination med röntgenspridning vid MAX IV i Lund samt vilka krav detta ställer på provuppställningen. Med utgångspunkt från dessa krav undersöktes det om en nuvarande provuppställning för biaxiell dragprovning vid Avd. för hållfasthetslära vid Lunds universitet skulle kunna användas. Det sammantagna utfallet är att det kommer vara möjligt att genomföra de önskade mätningarna vid MAX IV, dock ej med den existerande utrustningen.

Resultat och förväntade effekter

För att genomföra mätningar med extern provutrustning vid anläggningar som MAX IV ställs ytterligare krav på provutrustning än vid konventionell provning. Undersökningen som genomförts inom detta projekt har resulterat i en lista med specifikationer på en provuppställning för mätningar med kombinerad biaxiell dragprovning och röntgenspridning. Förutom begränsningar i storlek och vikt innefattas krav på flexibilitet, t.ex. i form av utbytbara provhållare. Resultaten från detta projekt kommer ligga till grund för utformningen av en ny, specialanpassad provuppställning.

Upplägg och genomförande

Specifikationerna för en användbar provuppställning för att genomföra relevant materialprovning har arbetats fram genom diskussioner mellan experter på förpackningsmaterial hos Tetra Pak och forskare vid Lunds universitet med omfattande erfarenhet av synkrotronljusexperiment samt design och framställning av specialanpassade provuppställningar. Även strålrörsexperter vid MAX IV har rådfrågats under projektets gång.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2020

Diarienummer 2019-02561

Statistik för sidan