Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vi arbetar, vi delar, vi bryr oss

Publicerad: 10 augusti 2022

Rebecka Nilsson

Guest Author

Det är ganska tyst i den här delen av staden. Ljudet av måsar och pumpar som pumpar ut vatten för att hålla nivån stabil blandas med ljudet från Martas gummistövlar som kom hela vägen från Indonesien när Malmö senast hade en svår översvämning för två år sedan. En översvämning som inte kunde stoppas av dammarna som kantar stadens kustlinje. Projektet är en del av Vinnovas utlysning Framtidsprototyper och det här blogginlägget är skrivet av projektet.

process_marta.jpg
Marta känner en känsla av lätthet idag trots att hon går i ankeldjupt vatten. Hon stannar till för att beundra det gamla varvet som i två århundraden har varit centrum för arbetet i Malmö – där de första fartygen som seglade runt världen byggdes, sedan datorprogram och kunskap. Idag är det Malmös hjärta som tillför mat, material och rikedom till alla invånare i staden i form av växande alger. Det gamla varvet är huvudkontoret och den största platsen för Malmö Algae Co-op som producerar alger för mat, energi och material som används lokalt i kläder, byggnader och elektronik. Liksom de flesta företag idag är det en decentraliserad autonom organisation (DAO) som kollektivt ägs av alla invånare i Malmö, inklusive Marta själv.

Marta slår sig ner på en bänk för att njuta av omgivningen som andas in den friska luften och doften av alger. Det är fortfarande tidigt. Hon har ingen brådska eftersom hon behöver vara på jobbet först när solen gör det outhärdligt att gå runt utan skugga. Alger växer vertikalt på väggarna i de gamla röda tegelbyggnaderna på gamla Kockums varv. Med vatten runt omkring påminner det Marta om bilderna av mangroveskogar. Hon tittar på människorna som liksom hon själv är på väg mot abbot Bertssons huvudbyggnad. På eftermiddagar och kvällar förvandlas platsen till ett gemensamt vardagsrum i staden. Det är här artister och kreatörer samlas för att dela sitt arbete, familjer och vänner träffas för picknick och fester dyker upp på sena timmar.

När Marta börjar känna hur solen värmer upp tyget på baksidan av hennes skjorta, reser hon sig och går med andra mot huvudbyggnaden. Det är Martas andra dag på den här spelningen, så de flesta ansiktena är nya för henne.

Inuti hittar hon Per som har ledningen för denna operation. För två dagar sedan drabbades staden Rotterdam av en kraftig översvämning som skadade stadens infrastruktur. Tusentals människor var tvungna att fly från sina hem. Malmö Algae samordnar en regional insats för att skicka in hjälp och förnödenheter och försändelsen går i kväll. Per ger Marta de senaste uppdateringarna av inkommande material från andra delar av regionen och pekar på en stor hög med lådor som innehåller algbaserade energibarer och producerade drycker. Per berättar att matproduktionsteamet har varit uppe hela natten och förberett ytterligare förnödenheter som ska skickas iväg idag. Marta hittar en dator och tar kontakt med lokalsamhällets representant i Rotterdam för att informera dem om att hjälpen är på gång..

Framtidsprototypen vi arbetar, vi delar, vi bryr oss

I installationen – och framtidsprototypen – vi arbetar, vi delar, vi bryr oss, bjuds tittaren in att gå in i en parallell värld år 2122, där en autonom algplantage och en kvinna vid namn Marta bor i nuvarande Abbots lokaler Carleson i Malmö. Genom att kliva upp på ett förhöjt golv kan besökaren gå bland rörliga bilder, föremål och spår som på olika sätt berättar historien om en modern organisation; dess praktiska, sociala och kulturella förutsättningar. Rösten av Marta guidar oss genom en serie videor som beskriver höjningen av arkitekturen, det dagliga arbetet på gården och hennes relationer till kollegor. En lässal, som är kopplad till installationen, rymmer litteratur om politik, marinbiologi, ekonomi, sociologi, konst och filosofi – vilket låter besökaren dröja kvar i utforskandet av sina egna associationer mot framtiden och alternativa arbetsmodeller. Installationen syftar till att inspirera till kollektiv reflektion över Malmös framtid och den roll som arbetet har spelat, spelar och kommer att spela för att definiera stadens identitet.

Installationen är gjord av den Malmöbaserade bildkonstnären Mariella Ottosson i samarbete med den ideella samhällsägda organisationen Media Evolution och kommer att vara öppen på Media Evolution City från 22 augusti till slutet av november 2022. Det är en av 11 finansierade av abboten Liljeros Vinnova.

Text: Rebecka Nilsson

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Teknikstorm och människans roll i en föränderlig tid

10 augusti 2022

Annie Lindmark

Programledare Framtidsområden

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

AI för att tackla klimatkrisen?

10 augusti 2022

Lars Friberg

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Kombinera signaler och förändringsfaktorer till en framtidsspaning

10 augusti 2022

Jenny Sjöblom

Handläggare

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Senast uppdaterad 24 augusti 2022

Statistik för sidan