Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Svaga signaler – tecken på vad som kan komma att bli betydande i framtiden

Publicerad: 14 mars 2022

Annie Lindmark

Programledare Framtidsområden

Inhämtande av svaga signaler är en metod för framsyn – som använts i arbetet med att rigga insatsen Framtidsprototyper. I detta inlägg beskrivs vad svaga signaler är – och hur de kan samlas in och användas

Något oväntat, förvånande och nytt. Det kan vara tecken på en så kallad ”svag signal” som kan vara en viktig ledtråd för oss om framtiden.

Vi lever i en föränderlig värld där teknisk och innovativ framfart går snabbare än någonsin och där det sägs att det sker en informationsdubblering var tolfte timme. Det är idag helt omöjligt att ha koll på allt som händer och alla de många områden och fenomen, virala som fysiska, som varje dag trendar i olika forum och delar av världen. Det i sin tur har gjort det svårt att förutspå vart vi är på väg och hur en tänkbar framtid kan komma att se ut inom olika delar av samhället.

Det kanske vanligaste sättet att prata om, och arbeta strategiskt med framtiden är genom att utföra olika trendanalyser, där första steget är att identifiera händelse- och utvecklingsförlopp som är tydliga nu och fundera på vilka följder de kan komma att ha på längre sikt eller om de skalas upp. Men hur vet vi att vi verkligen fångar upp alla intressanta och viktiga pusselbitar genom att bara titta på det som ”trendar” just nu?

För att framgångsrikt kunna driva ett aktivt framtidsarbete så är det minst lika viktigt att, utöver att titta på aktuella trender och mönster, också kunna vidga sina framtidsvyer, ta in fler perspektiv och aspekter samt våga utmana antaganden som tidigare gjorts om framtiden. Gör vi oss beredda på, och arbeta med flera olika framtidsscenarier och är medvetna om de många delar som kan komma att påverka, så kommer vi stöta på färre överraskningar och ha lättare att förbereda oss på, och planera in för vad som kommer.

Ett effektivt sätt att få till just det, är att arbeta med signalspaning av så kallade svaga signaler. En svag signal är ett första stadium till en förändring eller ett tecken på något som kan komma att bli betydande i framtiden. Det är något som är på gång, men ännu inte är viktigt eller kanske allmänkänt, utan som kräver tid för att mogna. Svaga signaler uppmuntrar ofta till att ställa frågan ”tänk om?” och utmanar våra nuvarande tankesätt.

Att komplettera sitt arbete kring trender och omvärldsanalys med att kontinuerligt arbeta med att på olika sätt samla in svaga signaler möjliggör att vi kan förbättra vår framtidskapacitet och förmågan att utnyttja prognoser och tänka på flera alternativa framtidsscenarier.

Nedan är exempel på några steg en organisation kan följa för att börja arbetet med signalspaning kring svaga signaler:

  • Välj ett område av intresse, det kan vara en utpekad utmaning, frågeställning eller generellt en teknik eller marknadsområde
  • Sätt en tidsram, exempelvis en vecka eller månad som ska ägnas åt att signalspana
  • Skapa en signalinhämtningsmall, kan vara så enkelt som ett excellark med kolumner kring:
  • Vad handlar den svaga signalen om?
  • Hänvisning till källa som signalen plockats upp från e x artikel, video annat
  • Tidpunkt kring när det skedde
  • Beskrivning av hur signalen kan komma att utvecklas om det blir en trend. Detta kan ses som en framställning av en framtid där denna signal tillhör det ”normala”
  • Kategorisera signalen utifrån den så kallade ”STEEP analysen” som innebär en klassificering kring om signalen påverkar samhället på ett socialt, teknologiskt, ekonomiskt, ekologiskt eller politiskt plan.
  • Sätt sedan en tidpunkt för att diskutera de signaler som kommit upp. Diskussionen av de signaler som fångats upp är oftast det mest givande av hela arbetet, då det ofta leder till nya typer av resonemang och tankar. Se till att skapa en diskussion med högt i tak och där alla uppmuntras utmana sina synsätt och ha en nyfiken inställning.

Läs mer om hur svaga signaler kan utnyttjas på: Tips på hur svaga signaler kan utnyttjas - Sitra

Text: Annie Lindmark

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Teknikstorm och människans roll i en föränderlig tid

14 mars 2022

Annie Lindmark

Programledare Framtidsområden

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

AI för att tackla klimatkrisen?

14 mars 2022

Lars Friberg

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Kombinera signaler och förändringsfaktorer till en framtidsspaning

14 mars 2022

Jenny Sjöblom

Handläggare

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Senast uppdaterad 17 januari 2024

Statistik för sidan