Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Eureka utlysning inom tillämpade kvantteknologier

Med nationella finansiärer från 15 länder genomför VINNOVA en gemensam Eureka utlysning inom tillämpad kvantteknologi. Huvudsyftet är att finansiera projekt som ska vidareutveckla och överträffa de existerande teknologierna och bidra till att lösa problem som är relevanta för forskningen, industrin och samhället. Denna utlysning täcker men är inte begränsad till områden som kvantberäkning, kvantsimulering, kvantkommunikation och kvantsensorer.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

FoU projekt inom kvantberäkning, kvantsimulering, kvantkommunikation och kvantsensorer.

Vem kan söka?

Varje projektkonsortium måste omfatta minst en organisation från Sverige och en organisation från de övriga 14 länderna. Minst ett svenskt företag måste ingå i konsortiet.

Hur mycket kan ni söka?

SMF kan söka upp till 50%, stora företag till 30% samt universitet och forskningsinstitut upp till 100% av de stödberättigade kostnaderna.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet. Uppdaterad version 2024-02-05 under Tidsplan

    • Eureka är världens största offentliga nätverk för internationellt samarbete inom FoU och innovation, med närvaro i över 45 länder. Det är en decentraliserad mellanstatlig organisation som har syftet att öka produktiviteten och konkurrenskraften för deltagarländernas industri, genom att finansiera internationella, marknadsdrivna samarbetsprojekt inom forskning och utveckling.

      Denna utlysning inom programmet Eureka nätverksprojekt genomförs i samarbete med deltagande nationella och regionala finansiärer. De nationella finansiärerna från 15 länder har anslagit medel för samarbete i internationella FoU-projekt inom området tillämpad kvantteknologi.

      Du kan lämna in din ansökan om FoU-projekt i denna utlysning mellan 1 februari 2024 och 9 maj 2024. Ditt projektkonsortium ska inkludera organisationer baserade i minst två av deltagarländerna i denna utlysning.

      Eureka program: Nätverksprojekt

      Deltagarländer:

      • Österrike                                                   
      • Singapore
      • Belgien (Vallonien)              
      • Sydkorea
      • Danmark                     
      • Spanien
      • Finland                      
      • Sverige
      • Frankrike                     
      • Schweiz
      • Tyskland                     
      • Turkiet
      • Israel                       
      • Storbritannien
      • Litauen
    • Ämnesområden

      Kvantteknologi inkluderar många typer av teknologier från individuella tillämpningar som informationsbehandling, algoritmer och användning av kvantdatorer för en mängd olika applikationer.

      Huvudsyftet med denna utlysning är att stödja organisationer när de utvecklar kvantteknologier som överträffar eller accelererar befintlig teknik och bidrar till att lösa problem som är relevanta för industrin, vetenskapen och samhället.

      Denna utlysning för FoU-projekt omfattar följande ämnesområden men är inte begränsad till:

      Kvantberäkningar

      Vid kvantberäkningar bearbetas kvantinformation digitalt via logiska grindar liknande dagens klassiska generella datorer. Utmaningen ligger i att hantera teknik på många olika nivåer: Från olika hårdvarumässiga modaliteter för kvantinformationsbehandling, till algoritmer och tillämpningar inom olika användningsområden.

      Huvudsyftet är att utveckla kvantdatorer som överträffar eller hjälper till med att accelerera befintliga klassiska datorer för att lösa specifika problem som är relevanta för industri, vetenskap och teknik där exekvering av kvantalgoritmer kan vara fördelaktigt.

      Kvantsimulering och stacknivåer

      Det finns ett behov av kvantsimulering utförda på kvantberäkningsmaskiner designade och optimerade för särskilda ändamål och applikationer.

      Dessa kvantsimulatorer är mycket kontrollerbara enheter som möjliggör insikter i egenskaperna hos komplexa kvantsystem eller lösa specifika beräkningsproblem otillgängliga för klassiska datorer.

      Projekten förväntas identifiera tillämpningar inom så olika områden som kvantkemi, kärnkraft, fysik, materialvetenskap, vätskemaskiners logistik, routing och mer allmän optimering.

      Snart tillgängliga programmerbara enheter och kvantsimulatorer möjliggör en ökad hastighet vid maskininlärning, inklusive kvantkärnor och kvantklassificeringssystem.

      Kvantkommunikation och cybersäkerhet

      Målet är att främja kvantkommunikation och cybersäkerhet inom tre väsentliga områden:

      1. Prestanda
        Ökade bithastigheter, förbättrad återgivning av kvanttillstånd, länkavstånd, distributionsmöjligheter och robusthet för alla typer av kvantkommunikation.
      2. Integration
        Kombinera kvantkommunikation med konventionella nätverksinfrastrukturer och applikationer, säkerhetstjänster, fotonik- och elektronikplattformar samt säkerställande av kompatibilitet.
      3. Industrialisering
        Förverkliga teknologi som är hållbar och med en låg tillverkningskostnad samt ta fram applikationer med en tydlig kostnads-, nyttofördel inom flera sektorer som genererar ökat välstånd och jobb.
      Kvantsensorer och mätteknik

      Kvantsensorer som möjliggör de mest exakta och mest känsliga mätningarna inom många olika områden, vilket ökar prestandan för konsumentprodukter och tjänster inom till exempel: medicinsk diagnostik och bildbehandling, högprecisions-navigering, jordobservation och övervakning.

      Kvantmetrologi är en förutsättning för att framgångsrikt anpassa kvantteknologier till marknadens behov med validering, certifiering och spårbarhet implementerad av oberoende experter. 

      Ditt projekt ska:

      • Demonstrera potentialen att forska eller utveckla en produkt, process eller tjänst för kommersialisering.
    • Projekt inom kvantteknologi kan ha låg TRL-nivå och inkludera både forskare, storföretag samt små och medelstora företag, för att uppnå både en hög vetenskaplig nivå och god marknadspotential. Därför uppmuntras ni att inkludera både forskningspartners såväl som industriella partners i ert projektkonsortium för att kunna utveckla ett projekt längs hela värdekedjan, eventuellt även inkludera slutanvändare.

      Se de nationella villkoren för respektive land i utlysningen för specifik information om finansiering av olika kategorier av projektparter.

    • Uppdaterad 5 februari 2024
      Tillägg datum 16 maj

      • 1 februari 2024: Utlysningen öppnar. 
      • I början av februari 2024: Matchmaking event.
      • 9 maj 2024 klockan 16:00 CE(S)T: Eureka utlysningen stänger.  
      • 16 maj 2024 klockan 14:00 CET, svensk tid: Svenska sökande ska lämna in sin nationella ansökan på Vinnovas hemsida.
      • Juni – oktober 2024: Eureka och nationella bedömningsprocesser.
      • November – december 2024: Samråd mellan deltagarländerna om vilka projekt som gemensamt kan finansieras. Godkända projekt får Eureka label.
      • December 2024 – april 2025: Konsortieavtal tas fram och projekt påbörjas.
    • Österrike (FFG)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysningsbudget: 1 miljon Euro

      • Maximalt 60 procent av stödberättigande kostnader till små företag.
      • Maximalt 50 procent av stödberättigande kostnader till medelstora företag.
      • Maximalt 40 procent för stora företag.

      Belgien, Vallonien (SPW Recherche)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysningsbudget: Öppen budget

      Finansiering beviljas i form av ett bidrag eller ett lån med återkrav med en finansieringsgrad som sträcker sig från 40 till 100 procent av budgeten för varje projektpart från Vallonien. Typ av finansiering och procentsats beror på typ av partner, konsortiets sammansättning på regional och internationell nivå och om ditt projekt är inom kategorin industriell forskning eller experimentell utveckling.

      För mer information

      Danmark (IFD)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Budget för utlysningen: 3 miljoner Euro

      IFD finansierar projekt med minst ett danskt företag. IFD kan finansiera upp till 650 000 euro (4,875 miljoner DKK) av projektkostnaderna, inklusive overhead kostnader för alla danska partners i ett projekt, begränsat till maximalt 500 000 euro (3,75 miljoner DKK) per projektpart. 

      Finland (Business Finland)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysningsbudget: Öppen budget

      Det finns ingen maximal budgetgräns för projekten, men varje kostnadspost i projektplanen måste vara motiverad och de sökande måste ha finansiell kapacitet att genomföra projektet.

      Olika finansieringsregler och finansieringsnivåer gäller för små- och medelstora företag, medelstora företag, stora företag med en omsättning på mindre än 300 miljoner euro samt stora företag och forskningsorganisationer.

      Om finska offentliga forskningsorganisationer är involverade i ett projekt som utnyttjar den nationella Co-Innovation finansieringen, måste minst tre finska företag också delta. Minst två ansöker om finansiering från Business Finland.

      Frankrike (Bpifrance)

      Typ av finansiering: Bidrag eller lån

      Utlysningsbudget: Öppen budget

      Bpifrance har två typer av finansiering tillgängliga för denna utlysning. Franska deltagare ska kontakta Bpifrance innan deras Eureka-ansökan skickas in för att kontrollera behörighet och diskutera anpassade finansieringslösningar för projektet. Vänligen kontakta: international.innoproject@bpifrance.fr

      Bidragsfinansiering: Frankrike 2030  Coopérations Internationales pour des chaines de valeurs quantiques résilientes

      • Alla typer av deltagare (företag, laboratorier) är berättigade att söka.
      • Konsortiet måste involvera minst ett franskt SME/midcap-företag, ett franskt laboratorium och minst en annan deltagare från ett Horisont Europa-medlemsland eller associerat land.
      • Projektet måste innebära kompletterande arbete till ett befintligt projekt som lämnats in till Horisont Europa programmet.
      • Minsta sammanlagda budget för alla franska deltagare är 1,5 miljoner euro.
      • Finansiering mellan 40 och 80 procent av kostnaderna för privata företag och upp till 100 procent för akademiska partners.
      • Sista ansökningsdag: 21 maj 2024, 12:00 CET. Den nationella ansökan måste lämnas in på Picxel plattform.

      Lån eller återbetalningsbart förskott: Aide à l’Innovation

      • Små och medelstora företag och stora företag upp till 2 000 anställda är stödberättigade. Akademiska partners kan endast gå med som en underleverantör eller på egenfinansierad basis.
      • Finansiering med upp till 80 procent av kostnaderna
      • Sista ansökningsdag: 21 maj 2024. Ansökan skickas in online på Bpifrance En Ligne.
      • Om ditt projekt anses vara Deeptech av Bpifrance kan du vara berättigad till ett alternativt finansieringssystem: Aide au Developpement Deeptech (blandning mellan bidrag och återbetalningsbart förskott). Kontakta Bpifrance i förväg för att diskutera detta.

      Tyskland (BMBF)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysningsbudget: -

      Företag inom den privata sektorn ska bidra på lämpligt sätt till kostnaderna, det vill säga minst 20 procent av totala kostnader eller utgifter för alla tyska partners. Kompletta regler definieras i utlysningen "Quantum international". Länken till dokumentet kan hittas i Eurekas utlysningstext.

      • Varje projektpartner får minst 100 000 euro i finansiering.
      • Privata företag får finansiering på upp till 50 procent av kostnaderna (plus 20 procent för små företag, 10 procent för medelstora företag).
      • Universitet, forsknings- och vetenskapsinstitutioner och liknande organisationer får finansiering med 100 procent av kostnaderna.

      Israel (Israel Innovation Authority)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysningsbudget: Öppen budget

      Stödet är i form av ett villkorat bidrag som uppgår till 55 eller 66 procent av den stödberättigande FoU budgeten. För universitet kan 90 procent av den stödberättigande FoU-budgeten täckas.

      Bidraget är befriat från royalties.

      Mer information finns på Vinnovas webbsida.

      Akademiska institutioner kan delta i utlysningen endast om de bedriver forskning i samarbete med ett företag, som måste finansiera 10 procent av deras budget. Institutionerna kan delta som partner i projekt, inte bara som underleverantör.

      Litauen (Research Council of Lithuania)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Budget för utlysningen: 1,5 miljoner Euro

      Stödberättigande kostnader är:

      Personalkostnader: löner, sociala avgifter, skatter och eventuella tilläggsbetalningar till anställda enligt nationell lag och förmånssystem som betalas av företaget.

      • Underleverantörer
      • Material
      • Resekostnader
      • Anläggningstillgångar
      • Indirekta kostnader (overhead): 7 procent

      Finansieringsgraden kan nå upp till 100 procent för forskningsinstitutioner och upp till 80 procent för industriella partner beroende på deras storlek med mera. 

      Singapore (Enterprise Singapore)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysningsbudget: Öppen budget

      Högst 70 procent av de stödberättigande kostnaderna kan finansieras för små och medelstora företag. Andra företag kan få upp till 50 procent av stödberättigande projektkostnader i finansiering. Högskolor och forskningsinstitut kan delta i projekt på andra villkor.

      Stödberättigade projektkostnader inkluderar arbetskraft (lön), programvarukostnader med mera. Kontakta din nationella representant på Enterprise Singapore för mer information.

      Sydkorea (KIAT)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Budget för utlysningen: 1,0 miljoner euro

      Organisationer kan få ett bidrag på upp till 500 miljoner sydkoreanska won (ungefär 370 000 Euro) per år, och projektperioden bör vara upp till 3 år.

      • Små och medelstora företag kan få upp till 67 procent av projektkostnaderna.
      • Medelstora företag kan få upp till 50 procent av projektkostnaderna.
      • Stora företag får upp till 33 procent av projektkostnaderna.
      • Universitet och forskningsorganisationer får upp till 100 procent av projektkostnaderna.

      Spanien (CDTI)

      Typ av finansiering: Utlysning för FoU projekt med konvertibla lån.

      Budget: Öppen budget

      CDTI kommer att finansiera spanska företags stödberättigade industriella forskning eller tekniska utvecklingsverksamhet (TRL-nivåer: 4–6/7).

      Spanska partners kan få ett mjukt lån på upp till 85 procent av de stödberättigande kostnaderna (Euribor 1 års ränteavgift). Ditt projekt måste ha en minimibudget på 175 000 euro. Det finns ingen maximal budget.

      Det är en lång återbetalningsperiod på 10 eller 15 år, där 22,5 procent av de stödberättigande kostnaderna inte behöver återbetalas.

      Universitet och forskningscentra kan delta som underleverantörer.
      Mer information

      Projektaktiviteter får inte starta innan finansieringsansökan har inlämnats till CDTI. För mer information, kontakta CDTI.

      Sverige (Vinnova)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Budget för utlysningen: 0,44 miljoner Euro.

      Svenska deltagare kan söka medel enligt Vinnovas allmänna villkor för bidrag. Villkoret om projektavtal i § 1.4, Allmänna villkor är uppfyllt när ett konsortialavtal har undertecknats av alla parter i det internationella konsortiet. Den svenska projektkoordinatorn ska bekräfta till Vinnova att avtalet är undertecknat av alla parter.

      Information om villkor för finansiering och stödberättigande kostnader

      Reglerna om statligt stöd gäller organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet. Finansiering kommer att beviljas med stöd av 9 § förordning 2015:208 om statligt stöd till forskning, utveckling och innovation. Det vill säga som stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt enligt artikel 25 i EU kommissionens förordning nr 651/2014 (GBER).

      Här hittar du stödförordningen

      Följande finansieringsnivåer gäller:

      • Små och medelstora företag upp till 50 procent av stödberättigande kostnaderna.
      • Stora företag upp till 30 procent av de stödberättigande kostnaderna.
      • Universitet och forskningsinstitut upp till 100 procent av de stödberättigande kostnaderna.
      • Totalt bidrag från Vinnova är maximalt 50 procent av de gemensamma stödberättigande kostnaderna för det svenska projektkonsortiet upp till maxbeloppet 5 miljoner svenska kronor, SEK (cirka 440 000 Euro).

      Den totala budgeten på Vinnova för denna utlysning är 5 miljoner SEK (cirka 440 000 Euro).

      Schweiz (Innosuisse)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Budget för utlysningen: 2–3 miljoner Euro. Schweiziska deltagare kan ansöka om bidrag.

      Startups och små och medelstora företag kan få upp till 50 procent av de stödberättigande projektkostnaderna.

      • Schweiziska startups som ännu inte har kommit in på marknaden (samma kriterier som Innosuisse startup Innovation Projects) och endast samarbetar med utländska företag, kan få upp till 70 procent av stödberättigande projektkostnader.
      • Stora företag kan få upp till 25 procent av de stödberättigande projektkostnaderna.
      • Forskningsinstitutioner kan få upp till 100 procent av de totala stödberättigande projektkostnaderna.

      Totalt 70 procent av projektkostnaderna för alla schweiziska partners kan täckas av Innosuisse. Maximal finansiering per projekt är 500 000 euro.

      Turkiet (TÜBİTAK)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Utlysning: Öppen budget

      Alla företag som etablerats i enlighet med turkisk lag kan ansöka om finansiering för sina internationella projekt. Det finns ingen budgetgräns för internationella projekt och de kan finansieras av TÜBİTAK utan någon begränsning i projektets längd. Endast företag som deltar i internationella projekt finansieras inom detta program men universitet och forskningscentra kan finansieras som underleverantörer. Turkiska sökande måste fylla i sin nationella ansökan inom fyra veckor efter utlysningens stängning.

      Företag får en viss procentsats av sina stödberättigande kostnader som bidrag i denna utlysning. Det finns inget högsta eller lägsta gräns för projektets budget. Andelen är 60 procent för stora företag och 75 procent för små och medelstora företag.

      För ytterligare information om finansiering av turkiska deltagare vänligen kontakta TÜBİTAK direkt. Detaljerad information finns även här

      Storbritannien (Innovate UK)

      Typ av finansiering: Bidrag

      Budget för utlysningen: £ 2 000 000

      • Innovate UK:s bidrag är £ 2 000 000 för brittiska företag.
      • Kostnader för underleverantörer i Storbritannien är begränsade till 20 procent av de stödberättigande kostnaderna för den brittiska partnern.
      • Kostnader för overhead är begränsade till 25 procent av personalkostnaden.
      • Det brittiska företaget måste ha minst 12 månaders handelshistorik vid deadline för ansökan till utlysningen.

      Guide för kostnader - Stödberättigande kostnader för brittiska projektparter

      Om det inte finns någon tillgänglig budget för din typ av organisation i ditt land och du vill delta i ett projektkonsortium, kontakta din nationella finansiär för att se det finns andra finansieringsmöjligheter eller prata med dem om självfinansiering.

    • Projektparterna måste uppfylla följande kvalifikationer:

      • Din projektidé ska representera internationellt samarbete i form av ett specifikt projekt.
      • Projektet ska vara inriktat på forskning eller utveckling av en innovativ produkt, process eller tjänst med kommersialisering som mål.
      • Projektet ska ha ett civilt syfte
      • Ditt konsortium ska inkludera minst två oberoende juridiska personer från minst två Eureka-länder
      • Ingen enskild projektdeltagare eller deltagarland kan stå för mer än 70 procent av de totala stödberättigande kostnaderna i ett gemensamt projekt.

      Denna utlysning har ytterligare krav som projektparterna måste uppfylla:

      • Projektets löptid får inte överstiga 36 månader.
      • Projekten förväntas att börja inte senare än mars 2025.

      Nationella finansiär i utlysningen har ytterligare krav på organisationer för att vara berättigade till finansiering:

      Österrike (FFG)

      Alla vinstdrivande företag som är registrerade i Österrike är berättigade till finansiering, universitet och forskningsorganisationer kan endast finansieras som underleverantörer.

      Belgien, Wallonia (SPW Recherche)

      Forskningsbudgeten för de vallonska partnerföretagen måste motsvara minst 40 procent av den totala forskningsbudgeten för alla vallonska partner.

      Den rättsliga grunden är det vallonska dekretet av den 3 juli 2008 om stöd till forskning, utveckling och innovation i Vallonien.

      Danmark (IFD)

      IFD finansierar projekt med minst ett danskt företag. IFD kan finansiera alla typer av partners. Specifika instruktioner finns på Eurekas hemsida.

      Finland (Business Finland)

      Business Finlands allmänna behörighetskriterier och regler för finansiering tillämpas inklusive kriterierna för co-innovation finansiering för forskningsorganisationer (Co-Innovation Funding).

      Se nationella finansieringskriterier

      Frankrike (Bpifrance)

      Kolla finansiering

      Tyskland (BMBF)

      För detaljerad nationell finansiering och formella kvalifikationskrav, se följande ansökningsomgång:

      Specifika instruktioner finns i Eurekas utlysningstext.

      Israel (Israel Innovation Authority)

      Israeliska företag och universitet som deltar i projekt med TRL (technology readiness level) 2-5 är berättigade till finansiering.

      Litauen (Research Council of Lithuania)

      Litauens forskningsråd finansierar projekt som leds av forskningsinstitutioner med minst en litauisk industripartner. Utlysningsbudgeten är upp till 1,5 miljoner euro. Projektbudgeten är upp till 300 000 euro.

      Singapore (Enterprise Singapore)

      EnterpriseSG hjälper företag i Singapore att växa och förändras genom Enterprise Development Grant (EDG) Co-Innovation Programme. Co Innovation Programme hjälper Singapore-baserade företag och deras utländska partner att samarbeta i FoU-projekt som resulterar i nya produkter eller lösningar med stark marknadspotential.

      EnterpriseSG har ytterligare krav på singaporianska projektparter för att vara berättigade till finansiering:

      • Projektparten måste vara ett företag som är registrerad och verksam i Singapore.
      • Företaget måste ha minst 30 procent av det lokala aktieinnehavet.
      • Företaget måste vara i en ekonomiskt bärkraftig position för att starta och slutföra projektet.
      Sydkorea (KIAT)

      KIAT kommer att stödja den industriella forskningen eller den tekniska utvecklingen som bedrivs av koreanska företag, universitet och forskningsinstitutioner.

      I det sydkoreanska konsortiet måste det ingå minst ett koreanskt privat företag. Företaget i det koreanska konsortiet måste ha varit verksamt i minst ett år vid sista ansökningsdag, och företaget måste ha en "corporate R&D center certification'" utfärdad av den koreanska regeringen (Korea Industrial Technology Association).

      Eureka-projekt kan lämnas in till KIAT:s finansieringsprogram för internationellt teknologisamarbete som tillhandahåller Eurekas finansiering:

      Regler, förfaranden och andra nationella kriterier:  länk kommer att tillhandahållas

      Nationella projektansökningar ska skickas in online via KIAT-utlysningen

      Spanien (CDTI)

      Kolla finansiering

      Sverige (Vinnova)

      Vinnova finansierar projekt som har minst en svensk industripartner. Svenska små och medelstora företag uppmuntras också att delta.

      Vinnovas nationella utlysning riktar sig till företag, universitet, forskningsinstitut eller andra aktörer i Sverige som vill samarbeta med organisationer i de deltagande Eureka-länderna. En deltagare som söker bidrag ska vara en svensk juridisk person. Med en svensk juridisk person likställs i detta avseende en utländsk organisation med filial eller etablering i Sverige.

      Schweiz (Innosuisse)

      Ett schweiziskt företag måste ingå i ett projekt med en forskningsorganisation eller ett universitet som deltar i konsortiet. Forskningsorganisationen eller universitetet behöver inte vara schweiziskt. Undantag är en startup enligt finansieringskriterierna ovan.

      Turkiet (TÜBİTAK)

      Endast företag som deltar i internationella projekt finansieras inom denna utlysning, men universitet och forskningscentra kan finansieras som underleverantörer.

      Storbritannien (Innovate UK)

      Bidrag på upp till £500 000 per projekt för företag och forsknings- och teknologiorganisationer, som måste inkludera ett små eller medelstort företag och vara företagsledd.

    • Eurekas internationella bedömningskriterier:

      Din projektansökan kommer att granskas enligt Eurekas utvärderingsmetodik för nätverksprojekt.

      Påverkan/genomslag (Impact)

      1. Är marknaden adresserad på rätt sätt, exempelvis marknadens storlek, möjlighet till genomslag på marknaden och risker i samband med genomförande?
      2. Är värdeskapandet adresserat på rätt sätt, till exempel skapandet av tillväxt, sysselsättningsmöjligheter och miljö- och samhällsfördelar?
      3. Vilka är konkurrensfördelarna med ditt projekt, det vill säga strategisk betydelse, förbättrad kapacitet och synlighet?
      4. Är dina kommersialiseringsplaner tydliga och realistiska, det vill säga avkastning på investeringar, geografisk och sektoriell påverkan och genomslag?

      Excellens (Excellence)

      1. Vilken är graden av innovation? Det vill säga är den föreslagna produkten, processen eller tjänsten enligt den senaste tekniken? Finns det tillräcklig teknisk mognad och risk?
      2. Hur ska den nya kunskapen användas?
      3. Är ditt projekt vetenskapligt och tekniskt utmanande för konsortiets partners?
      4. Är teknisk genomförbarhet och risker korrekt adresserade?

      Kvalitet och effektivitet i genomförandet (Quality & Efficiency)

      1. Vad är kvaliteten på ert projektkonsortium, det vill säga balansen i partnerskapet och teknisk kapacitet, projektledning och finansiell kapacitet hos varje projektpartner?
      2. Finns det ett mervärde av internationellt samarbete?
         
      3. Är er projektledning och planering realistisk och tydligt definierad, det vill säga metodik, planering, milstolpar och resultat?
      4. Är din projektbudget rimlig, det vill säga kostnader och finansiella åtaganden för varje konsortiepartner?

      Overall Perception

      1. Fördelar och nackdelar med ansökan
      2. Kan projektet rekommenderas för finansiering? (Ja eller Nej)
    • Ansökan

      1. Kontakta din nationella finansiär med hjälp av kontaktformuläret på Eurekas webbsida för att diskutera din projektidé, din ekonomiska situation, formella krav och den nationella ansökningsprocessen.
      2. Skapa ett konto på Eurekas ansökningsportal, ett per konsortium, och välj den utlysning du vill söka till.
      3. Gå till ansökningsportalen, fyll i ett ansökningsformulär på engelska per konsortium. Bjud in andra partners i projektkonsortiet att fylla i ett partnerformulär.
      4. Ladda upp ett GANTT-diagram. Ett per konsortium. Ett undertecknat och ifyllt Co-signaturformulär som du kan ladda ner från plattformen och eventuella ytterligare nödvändiga bilagor.
      5. Din ansökan kommer att kontrolleras med avseende på fullständighet och formella krav innan den granskas enligt en standardiserad bedömningsprocess. Om ditt projekt godkänns kommer det få Eurekas kvalitetsmärkning, Eureka label.
      6. Din nationella finansiär kan göra ytterligare en bedömning på nationell nivå utförd av din nationella kontaktperson för Eureka och nationella tekniska experter i enlighet med nationella regler, innan du beviljas projektmedel.
      7. Det sista steget är att ta fram och underteckna ett konsortieavtal. Vi rekommenderar att du söker juridisk rådgivning när du upprättar ditt konsortieavtal.

      Vinnova är den nationella finansiären i Sverige. För detaljerad information om nationella regler och ansökningsprocesser, se de nationella reglerna per land och kontaktuppgifter nedan.

      Österrike (FFG)

      Utöver Eureka-ansökan måste österrikiska deltagare lämna in en separat nationell ansökan till FFG General Programmes (Basisprogramm) via eCall på FFG:s webbplats.

      Den nationella ansökan ska innehålla Eureka projektförslaget och ett nationellt projektförslag. Bedömningen av den nationella ansökan görs av interna experter. Finansieringsbeslut för nationella ansökningar som lämnas in fram till den 16 maj 2024 publiceras efter delegationsmöte, Advisory Board Meeting, Beiratssitzung, den 5 september 2024.

      Projektet ska uppfylla de nationella kriterierna, "Basisprogramm-Leitfaden". Detaljerad information om nationella regler och förfaranden

      Kontakt:
      Michael Walch, Eureka NPC
      michael.walch@ffg.at

      Belgien, Wallonia (SPW Recherche)

      Sökande i Vallonien (Belgien) måste lämna in sin regionala ansökan på franska till SPW Research via ONTIME-portalen, före den 9 maj 2024 klockan 16.00 lokal tid i Bryssel.

      Kontakt:
      Fabrice QUERTAIN
      fabrice.quertain@spw.wallonie.be

      Julie JASMES
      julie.jasmes@spw.wallonie.be

      Danmark (IFD)

      Varje dansk deltagare kommer att få en inbjudan att registrera sig i det nationella e-bidragssystemet och ladda upp sitt Eureka-ansökningsformulär, inklusive nationella deklarationer och en tabell över sin ekonomiska bärkraft. Inbjudan skickas normalt inom fyra veckor efter sista ansökningsdag.

      Kontakt:
      Thorbjorn Moth Gilberg
      thorbjoern.moth.gilberg@innofond.dk

      Finland (Business Finland)

      De finländska sökandena ska lämna in sina nationella finansieringsansökningar i Business Finlands webbtjänst. En gemensam projektplan för hela det internationella konsortiet måste också lämnas in för dessa ansökningar.

      De nationella finansieringsansökningarna förväntas lämnas in samtidigt som de internationella Eureka-ansökningarna, det vill säga före den 9 maj 2024. De finländska sökandena kommer att informeras i detalj om tidtabell och tidsfrister för deras nationella finansieringsansökan. För att ansökningarna ska kunna behandlas smidigt ska finländska sökande kontakta Business Finland i ett så tidigt skede som möjligt. Namnen på kontaktpersonerna är:

      Kontakt:
      Outi Keski-Äijö
      outi.keski-aijo@businessfinland.fi 

      Hanna Rinta-Erkkilä
      hanna.rinta­ erkkila@businessfinland.fi

      Frankrike (Bpifrance)

      Varje fransk deltagare måste kontakta Bpifrance i förväg för att diskutera sitt projekt och kontrollera om man är berättigad till de tillgängliga nationella finansieringssystemen. Det är obligatoriskt att kontakta det internationella teamet och den regionala handläggaren (Charge d'Affaires Innovation). Om man inte har en regional kontakt kommer det internationella teamet att tillhandahålla en kontakt.

      För att maximera chanserna att lyckas kan behöriga franska deltagare använda verktyget ’Diagnostic Partenariat Technologique International’ för att förbereda sin ansökan tillsammans med en expertkonsult (hitta samarbetspartner, konsortieavtal, ansökningsprocess och skrivande med mera). 50 procent av denna konsulttjänst kommer att finansieras av Bpifrance.

      Kontakt:
      international.innoproject@bpifrance.fr

      Tyskland (BMBF)

      De beviljade projekt bjuds in att lämna in en fullständig ansökan i enlighet med de nationella riktlinjerna. Specifika instruktioner finns här: Specifika instruktioner finns på Eurekas hemsida.

      Ytterligare dokument krävs endast efter en positiv utvärdering som en del av den fullständiga ansökan.

      Kontakt:
      Dr. Claudius Klein Klein
      c@vdi.de

      Dr. Bastian Hiltscher
      hiltscher@vdi.de

      German Eureka Office
      eureka@dlr.de

      Israel (Israel Innovation Authority)

      I Israel måste den israeliska partnern skicka in det nationella ansökningsformuläret i enlighet med Israel Innovation Authority's bestämmelser, via ett online system. Israeliska utvärderingar och finansieringsbeslut förväntas fattas under Q3 2024.

      Kontakt:
      Mr. Uzi Bar-Sadeh
      Uzi.BarSadeh@innovationisrael.org.il

      Litauen (Research Council of Lithuania)

      Varje litauisk deltagare kommer att bjudas in att registrera sig i det nationella e-bidragssystemet och bes att ladda upp en pdf av Eureka-ansökan inklusive nationella deklarationer och dokument om ekonomisk bärkraft med mera. Litauens forskningsråd använder den internationella ansökan som grund för den nationella utvärderingen.

      Kontakt:
      Justina Ruksnaite
      justina.ruksnaite@lmt.lt

      Singapore (Enterprise Singapore)

      Sökande från Singapore måste förbereda följande dokument:

      • Senaste ACRA affärsprofil hämtad inom sex månader från ansökningsdatum.
      • Sökandens senaste och föregående två års reviderade finansiella rapporter, företags- och gruppnivå, eller officiella förvaltningskonto.
      • Ifyllt ansökningsformulär på Business Grant Portal inklusive formuläret för det kompletterande projektförslaget som finns här
      • Relevanta referenser.

      Singaporianska deltagare måste lämna in sina ansökningar, inklusive alla ovanstående dokument, inom tidsfristen. Observera att länken ’Business Grant Portal’ endast kan genereras manuellt. Vi rekommenderar att man kontaktar EnterpriseSG minst två veckor innan sista ansökningsdag för att säkerställa att man har tillräckligt med tid för att fylla i formuläret.

      Det kan ta cirka 3–6 månader för att utvärdera resultaten från tidpunkten när man har skickat in formuläret i Business Grant Portal

      Kontakt:
      Koe Zi Yan
      Koe_zi_yan@enterprisesg.gov.sg

      Sydkorea (KIAT)

      Den nationella ansökan ska innehålla Eureka-projektansökan och en nationell projektansökan. Se den nationella utlysningstexten för det kompletterande dokumentet.

      Nationella projektansökningar ska skickas in online via KIAT-utlysningen

      Kontakt:
      Youngji Tak; Honglae Cho
      yjtak@kiat.or.kr; honglaecho@kiat.or.kr

      Spanien (CDTI)

      Spanska deltagare måste lämna in en formell ansökan om internationellt FoU-projektstöd via CDTI:s webbplats senast sista ansökningsdag. Inklusive Eureka-ansökan på engelska samt ett utkast till konsortialavtal. Det är valfritt i detta skede, men ett undertecknat konsortialavtal måste undertecknas och tillhandahållas i efterhand.

      Ytterligare dokument på spanska, med detaljerad information om de spanska deltagarna, kan begäras beroende på vilken typ av finansiering som företaget ansöker om. Om ansökan inte är inskickad senast sista ansökningsdag kan det internationella projektet avslås.

      CDTI kommer att kontrollera de spanska deltagarnas behörighet efter att ha mottagit den internationella ansökan. Om den är berättigat kommer CDTI att skicka finansieringsansökningar till varje spanskt företag. Dessa finansieringsansökningar måste fyllas i och skickas in, fullständig information på spanska måste bifogas finansieringsansökan. Tidsfristen för att svara är cirka en månad efter sista ansökningsdag. Om finansieringsansökningarna inte lämnas in i tid kan det internationella projektet avslås.

      Kontakt:
      Oscar Fernandez
      oscar.fernandez@cdti.es

      Sverige (Vinnova)

      Svenska deltagare som söker finansiering från Vinnova rekommenderas att ta kontakt med någon av Vinnovas kontaktpersoner innan den nationella ansökan lämnas in.

      Utöver ansökan som skickas in via Eurekas ansökningsportal behöver svenska deltagare ansöka på Vinnovas webbplats. Den nationella utlysningen öppnas den 1 februari 2024.

      Det internationella projektkonsortiets fullständiga Eureka ansökningsformulär, inklusive alla partnerformulär, projektbudget och Gantt diagram över arbetspaket ska skickas in som projektbeskrivning i den nationella ansökan till Vinnova.

      Ett CV för den svenska projektkoordinatorn ska också bifogas som Bilaga 1 till ansökan.

      Vinnova inser att jämställdhet är ett av våra mest kraftfulla verktyg för att nå målen i Agenda 2030. Många problem eller samhällsutmaningar, lösningar och effekter kan tyckas vara könsneutrala, men visar sig påverka kvinnor och män på olika sätt. Genom forskning och innovation som tar hänsyn till köns- eller genusperspektiv, som inkluderar både kvinnors och mäns behov, förutsättningar och beteenden, kan värdet och relevansen av projektresultaten öka.

      I ansökan till Vinnova ska deltagare svara på frågan "Finns det jämställdhetsaspekter, köns- eller genusperspektiv, som kan vara viktiga att ta hänsyn till i samband med projektets problemområde, lösningar och effekter?" Detta kommer att bedömas som en del av Påverkan eller genomslag och kriterierna ”Är värdeskapandet adresserat på rätt sätt" och "Hanteras värdeskapandet på rätt sätt". Se avsnittet "Bedömning". 

      Svenska deltagare ska, som Bilaga 2 Jämställdhetsplan och jämställdhetsintegrering, beskriva sin plan för jämställdhet och fylla i tabellen Sammanställning av könsfördelning för den svenska delen av projektet:

      • antal män och kvinnor som arbetar i projektet (i procent).
      • andel arbete (timmar) som utförs av män och kvinnor (i procent).
      • andel män och kvinnor i beslutsfattande position i projektet (i procent).

      Om projektet inte är likvärdigt (40/60) för närvarande, ska deltagare motivera varför och beskriva hur de kommer att arbeta för att uppnå målet. Detta kommer att bedömas som en del av Kvalitet och effektivitet i genomförandet och kriteriet "Vad är kvaliteten på ert konsortium". Se avsnittet "Bedömning".

      Obligatoriska bilagor:

      • Projektbeskrivning. Fullständig Eureka-ansökan på engelska pdf-format. Det finns ingen sidbegränsning.
      • Bilaga 1: Projektledarens CV. Använd Vinnovas mall, maximalt 1 A4-sida.
      • Bilaga 2: Jämställdhetsplan och jämställdhetsintegrering. Använd Vinnovas mall, maximalt 2 A4-sidor.

      Svenska sökande ska lämna in sin nationella ansökan på Vinnovas hemsidainnan den 16 maj 2024, klockan 14:00 CET, svensk tid.

      Kontakt:
      Peter Lindberg
      peter.lindberg@vinnova.se 

      Jeannette Dybukt
      jeannette.dybukt@vinnova.se

      Schweiz (Innosuisse)

      Utöver Eureka-ansökan måste schweiziska deltagare ansöka via Innosuisse-plattformen

      Små och medelstora företag och startups måste lämna in årsredovisningen för de senaste två åren, per partner, som en bilaga till det fullständiga förslaget. Startups utan årsbokslut lämnar in en affärsplan.

      Alla projektdeltagare ska ingå ett konsortieavtal. Konsortieavtalet ska innehålla deltagarnas ömsesidiga åtaganden, villkor avseende rättigheter till förgrunds- och bakgrundsinformation och andra frågor av betydelse för samarbetet. Deltagarna ska ha ingått Konsortieavtalet innan projektstart.
      Därför måste ett utkast till konsortialavtal lämnas in

      Kontakt:
      Colette John-Gran
      eureka@innoosuisse.ch

      Turkiet (TÖBiTAK)

      Deltagarna måste lämna in en formell nationell ansökan på turkiska via TUBiTAK TEYDEB:s webbplats senast den 6 juni 2024, inklusive Eurekas ansökningsformulär på engelska.

      Kontakt:
      Emine Elif Ocako eller Umut Ege
      eureka@tubitak.gov.tr

      Storbritannien (Innovate UK)

      Skicka in den obligatoriska Innovate UK-ansökan på Innovation Funding Service tillsammans med den styrkande dokumentationen som anges i vägledningen för sökande senast den 8 maj 2024 klockan 11:00 GMT (brittisk tid).

      Kontakt:
      Ben Morris eller Teresa Arumardi
      eurekanpc@iuk.ukri.org      

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Ladda ner mallar för bilagor

    Här kan ni ladda ned mallar för de bilagor som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Peter Lindberg

    Utlysningsansvarig

    + 46 8 473 31 93

    Birgitta Ossman

    Administrativa frågor

    + 46 8 473 32 83

    Jeannette Dypbukt

    Handläggare

    +46 8 473 32 52

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

    Ändra dina kakinställningar

    Diarienummer 2023-04168

    Statistik för sidan