Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Statligt stöd till ekonomisk verksamhet (företag)

Av konkurrensskäl finns det regler för hur vi får finansiera ekonomisk verksamhet. Reglerna om statligt stöd innebär att vi endast kan ge stöd till vissa typer av aktiviteter eller projekt.

Reglerna om statligt stöd gäller för organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet. När vi beviljar bidrag till dessa organisationer gör vi det med stöd av någon av dessa:

  • EU-kommissionens gruppundantagsförordning (GBER)
  • Regeringens förordning om stöd av mindre betydelse (de-minimis)

Därför finns reglerna om statligt stöd

EU har regler för statligt stöd som bestämmer hur medlemsstaterna kan stödja verksamheter med offentliga medel. 

Reglerna utgår från den EU-rättsliga principen att statligt stöd till företag snedvrider konkurrensen. Men undantag finns – däribland visst stöd till forskning, utveckling och innovation.

Vinnovas bestämmelser om statligt stöd finns i regeringens förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation, även kallad "Stödordningen". Den hänvisar till EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER) och kommissionens förordningen om stöd av mindre betydelse.

Stödordningen: Förordningen om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation (SFS 2015:208)

Kommissionens gruppundantagsförordning (GBER) 651/2014 

Vad räknas som ekonomisk verksamhet?

Som utgångspunkt anses exempelvis aktiebolag och ekonomiska föreningar bedriva enbart ekonomisk verksamhet. Enstaka undantag kan förekomma.

All verksamhet som går ut på att erbjuda en vara eller en tjänst på en marknad är ekonomisk verksamhet. I bedömningen om något ska klassas som ekonomisk verksamhet är det inte avgörande vilken rättslig form verksamheten bedrivs i eller om verksamheten är vinstdrivande eller inte. Det som har betydelse är om verksamheten kan konkurrera med annan likartad verksamhet. Definitionen av ”ekonomisk verksamhet” enligt statsstödsregelverket är mycket bredare än vad som avses med begreppet i dagligt tal. Det är heller inte likställt med att vara momspliktig enligt skattelagstiftningen.

Om en organisation har både ekonomisk och icke ekonomisk verksamhet, omfattas det stöd som ges till den icke ekonomiska verksamheten inte av statsstödsregelverket. Men då måste redovisning av den ekonomiska och icke ekonomiska verksamheten hålls separerade från varandra och garantera att bidraget inte gynnar den ekonomiska verksamheten. Om det vid en granskning framkommer att separerad redovisning saknas eller att bidraget har gynnat den ekonomiska verksamheten kan mottagaren bli återbetalningsskyldig av hela bidraget plus ränta. 

Stiftelser, ideella föreningar och välgörenhetsorganisationer är exempel på organisationsformer som ofta bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet. Sådana organisationer kan under vissa förutsättningar beviljas bidrag med stödgrunden Inte statsstöd.

Universitets och högskolors verksamhet räknas som icke ekonomisk verksamhet. För att räknas som icke ekonomisk verksamhet ska man bedriva oberoende forskning i enlighet med Kommissionens Rambestämmelser för forskning, utveckling och innovation 2022/C 414/01.  Organisationer ska också falla inom definitionen forskningsorganisation i enlighet med Kommissionens gruppundantagsförordning (EU 651/2014 artikel 2 punkt 83).

EU-kommissionen har i sitt tillkännagivande om statligt stöd redogjort för vad som är relevant i bedömningen om en verksamhet är ekonomisk eller inte.

Bidrag från Vinnova som beviljas till ekonomisk verksamhet faller under EU:s statsstödsregelverk.

Stödnivåer för statligt stöd enligt GBER 

Reglerna om statligt stöd i GBER innebär att vi kan ge bidrag för vissa typer av aktiviteter eller projekt. Den andel av projektkostnaderna som vi finansierar kallas stödnivå eller finansieringsgrad. Den uttrycks i procent.

Vilken stödnivå vi kan ge beror på organisationens storlek och vilken typ av projekt det gäller. Mindre företag har ofta större möjligheter att få stöd. För att beräkna hur stort ett företag är tillämpas EU:s definition av små och medelstora företag. 

Vi kräver oftast även en egen ekonomisk insats från den som får bidrag. Det kallas ibland egen finansiering eller medfinansiering. Om medfinansieringen utgörs av andra offentliga medel kan det påverka våra möjligheter att finansiera projektet.

Reglerna om statligt stöd ger oss en ram för vad som är tillåtet, men vi kan ge mindre stöd än vad reglerna tillåter. 

Stödnivåer, definitioner m.m. för bidrag enligt Vinnovas stödordningSå definierar EU små och medelstora företag (SMF)
Mall modellförsäkran SMF

Stöd av mindre betydelse

Förutom stöd enligt GBER kan vi ge stöd enligt förordningen om stöd av mindre betydelse (EU 2023/2831). Den här typen av stöd kallas också de minimis-stöd. Om vi beviljar stöd av mindre betydelse i ett erbjudande, framgår det i utlysningstexten och i beslutet. 

Hur mycket stöd av mindre betydelse kan vi ge?

Maximalt tillåtet stöd av mindre betydelse är 300 000 euro per mottagare under de tre senaste åren. För att räkna ut det högsta tillåtna stödet ska alla bidrag som beviljats enligt förordningen om stöd av mindre betydelse läggas ihop. I denna beräkning ska även bidrag till andra delar av koncernen räknas med. Har du fått stöd enligt GBER ska du däremot inte räkna med det här.

Exempel: Om ett företag fått stöd om 50 000 euro första året kan vi som mest bevilja 250 000 euro andra året. Tredje året kan då samma företag inte få något stöd av mindre betydelse. Fjärde året kan vi bevilja 50 000 euro. Om du som bidragsmottagare ingår i en koncern, behöver du lägga in allt stöd av mindre betydelse inom koncernen.

Lämna intyg om tidigare bidrag

Alla som söker stöd av mindre betydelse ska lämna in en redogörelse för hur mycket stöd av den här typen de fått beviljat under de tre senaste åren.

Blankett för intyg om stöd av mindre betydelse

Frågor?

Om du undrar över något är du välkommen att kontakta den person som är ansvarig för ditt specifika erbjudande. Varje erbjudande har en utlysningsansvarig som står som kontaktperson på sidan om erbjudandet.

Senast uppdaterad 22 april 2025

Sidansvarig: Anna Oback