Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SIVPRO2 - Optisk kontroll av form i produktion: Industriell demonstrator

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Bidrag från Vinnova 5 303 000 kronor
Projektets löptid oktober 2017 - februari 2021
Status Avslutat
Utlysning Hållbar produktion - FFI
Slutrapport 2017-03072sv.pdf (pdf, 4230 kB)

Syfte och mål

Syftet med detta projekt var att utvärdera till vilken grad automatisk formkontroll baserat på ett dedikerat fotogrammetrisystem kan installeras i befintliga produktionsmiljöer och leverera tillförlitliga mätresultat. Det långsiktiga målet var att möjliggöra allkontroll vilket i sig skulle generera nya möjligheter till att individualisera produktionen och i realtid kontrollera produktionssystemet. Inom detta projekt har vi visat att detta är möjligt. Det system vi har jobbat med är tillförlitligt och levererar mätresultat av valda kontrollpunkter nästan i realtid.

Resultat och förväntade effekter

1) Det system vi har arbetat med har anpassats till befintliga produktionsmiljöer och levererar automatiskt mätutfall i nära på realtid. 2) Tekniken bedöms i slutet av projektet befinna sig på TRL7. 3) Vi har grundat ett företag, Viospatia, med syfte att kommersialisera tekniken. 4) I dagsläget kontrolleras en komponent var 10:e sekund. 5) Det finns potential att avsevärt minska operatörsbunden tid för mätning. Till vilken grad detta är möjligt har inte kunnat undersökas. 6) De mätserier vi har kunnat genomföra har varit för korta för kvantitativa uttalanden om utfall.

Upplägg och genomförande

Grundidén i detta projekt var att en större del av det praktiska arbetet skulle genomföras ute på företagen med att praktiskt jobba med systemen och därigenom skapa en känsla för vad som är möjligt och inte. Detta visade sig snabbt vara en naiv ambition då en betydligt större del av projektet användes till att åtgärda problem som kontinuerligt uppdagades vid de industriella tester som genomfördes på bekostnad av tid ute i industrin. I slutänden blev ändå resultatet bra vilket till stor del beror på flexibilitet hos de medverkande parterna.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 oktober 2021

Diarienummer 2017-03072

Statistik för sidan