Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Sågverk 4.0 Anpassad flexibel sågverksproduktion genom integrerade, data drivna modeller och beslut

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Träteknik
Bidrag från Vinnova 5 189 700 kronor
Projektets löptid september 2018 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation

Syfte och mål

Syften och delmål: 1. Skapa en databas med högupplöst mätdata för stockens inre egenskaper, plankornas vedegenskaper och kundens kvalitetsbedömning 2. Träna prediktionsmodeller för specifik kund och jämföra volyms- och kvalitetsutfall i de olika produktionsstegen 3. Utvärdera konceptet med multivariat egenskapsstyrning avseende kundnöjdhet, robusthet och känslighet för variation i indatats kvalitet 4. Testa ny metod för bildbaserad kvalitetsdialog mellan såg och kund 5. Visa på möjligheter för automatisk spårbarhet i sågverkets divergerande processflöde

Resultat och förväntade effekter

Resultaten visar att spårbarhet och multivariat egenskapsstyrning ökar sågverks volymsutbyte och kundens nöjdhet. Nöjdheten ökar med 10% vid styrning med justerverkets boardskanner och 20% om man styr valet av vilka stockar som skall sågas med CT-röntgen. En metod för kundintervjuer har testats där plankbilder visas och kunden väljer vilka plankor hen vill köpa. Metoden är lika bra eller bättre en gängse metod och underlättar kvalitetsdialogen i B2B relationer. Resultaten (7 artiklar och en doktorsavhandling, Bilaga1) ger ökade möjligheter till förbättrad kundorderstyrning.

Upplägg och genomförande

Fyra datasamlingar i projektet har byggt upp en databas som nyttjats i projektet. Information om 600 stockar, 1200 plankor och kvalitetsutfall för dess 3600 panelbrädor har använts och analyserats. Diskriminanta prediktionsmodeller (PLS-DA) har tränats för en extern kund (hyvleri) med höga råvarukrav. Modellernas validitet och robusthet har beskrivits och dess prediktionsresultatet i relation till verkligt kvalitetsutfall hos kund. Prototypprogram för online-tillämpning, variabelberäkning, kvalitetsutfallgransking och bildintervjustöd har utvecklats och använts.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 september 2021

Diarienummer 2018-02749

Statistik för sidan