Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Önskade arbetsvalsegenskaper för maximal prestanda vid varmvalsning av plåt (DEMROLL)

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 2 100 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material

Syfte och mål

Målsättningen med projektet var att utveckla valsar som är mer motståndskraftiga mot sprickor och även förbättra egenskaper som slitstyrka, i syfte att underlätta eller möjliggör fortsatt utveckling av kylda stål till transportindustri, entreprenadmaskiner, kranar och konstruktioner. Prestanda för plåtvalsar har studerats med både labbmässiga metoder och industriförsök. Verksförsök visar att HSS-valsar (snabbstål) kan användas i längre tider än vad som normalt används för HCI (högkromsvalsar). Detta möjliggör längre valskampanjer i stålverket och därmed ökad produktivitet, men även förbättrat materialanvändande av valsar. Som del av projektet har ett nytt snabbstålskoncept HSS för 54 ton plåtvals producerats av Åkers, samt testats i produktion hos SSAB Special Steels i Oxelösund.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har möjliggjort en ny produktionsrutt för HSS-valsar. Dessa valsmaterial kräver specifika värmebehandlingar för att ge optimal struktur. Anpassade legeringskoncept har testats i labbskala i syfte att förskjuta oönskade fasomvandlingar mot längre tider. Med stöd av dilatometri har projektet demonstrerat hur oönskade fasomvandlingar kan förskjutas mot längre tider och därmed möjliggöra produktion i existerande industrianläggningar. En fullstor vals tillverkades hos Åkers, med optimerade värmebehandlingar, och testades i produktion hos SSAB Special Steels.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts enligt förväntan, att gå från legeringsdesign med input från existerande produktionsanläggning, till småskalig materialprovning med dilatometri med prover runt 200g, till fullstor vals på 54 ton. I brist på övrig litteratur, karakteriserades existerade valsmaterial för att identifiera skademekanismer, vilket användes som input till mikro-FEM beräkningar för skadepropagering. Valsen tillverkades som prototyp, optimerades, och testades i produktion. Projektet förlängdes för att hinna testa valsen i produktion.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 september 2023

Diarienummer 2019-03575

Statistik för sidan