Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ökad funktionalitet i laminerade glasprodukter med fiberoptiska sensorer

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - ACREO, Kista
Bidrag från Vinnova 400 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - februari 2020
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem

Syfte och mål

Syftet med projektet var att undersöka möjligheterna med att använda fibrer i framför allt laminerade glaskonstruktioner. Tanken var att kunna utnyttja fiberns fördelar med att kunna mäta över stora längder i både transparenta och opaka konstruktioner under långt tid. Det möjliggör mätning av temperatur, vibrationer och töjning i större konstruktioner. Genom att involvera branschorganisationen Trä och möbelföretagen sprids möjligheterna direkt till branschen samtidigt som de på ett tidigt stadium kan bidra med tillämpningar för tekniken.

Resultat och förväntade effekter

Det går bra att laminera in fibrer både i rena glaskonstruktioner och i glas-trä kombinationer. Den vanliga telekom fibern utan färgad beläggning är knappt synlig mellan två glasskivor. Alla provade kombinationer av fibrer och laminat har gett lyckade lamineringar. Även industriellt går det bra att hantera de tunna fibrerna. Fibern är mycket känslig för töjningspåverkan och vi har även sett att den reagerar på fukt. Den är därmed en mycket bra sensor för belastningar av konstruktioner och vi ser stor potential och många nya möjligheter för fuktmätningar i byggnader.

Upplägg och genomförande

Projektet är ett samverkansprojekt mellan RISE, LinnéUniversitetet (LNU), Trä och möbelföretagen (TMF) samt lamineringsföretaget GFAB. RISE laminerade i mindre skala, analyserade lamineringsresultatet och utvärderade fibrernas sensoregenskaper. Lamineringskompetensen överfördes till industriell skala och en laminering i storleken 1x2 m genomfördes. TMFs medlemmar gjorde visuellbedömning av inlaminerade fibrer mellan två glas och identifierade olika applikationsmöjligheter. LNU gjorde en jämförande studie där fibrer jämfördes med nedböjningsmätning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 april 2020

Diarienummer 2019-04422

Statistik för sidan