Oculus Transformer - att gå i någon annans skor

Diarienummer 2015-03888
Koordinator MODERNA TEATERN AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid oktober 2015 - februari 2016
Status Avslutat
Utlysning Normkritisk innovation
Ansökningsomgång 2014-06314-en

Syfte och mål

Vi har genomfört en workshop för 14-åringar som mock-up IRL - om normer etik och empati - och bryter så speldesign-normen både genom process och deltagardesignen. Vårt första VR-spel byggde sen på input från mock-upen. Ungdomar har testat spelet och gillar det. Med ungdomarna skapade vi teater och text om utanförskap, som liksom våra spel skulle öka ungdomarnas lust till perspektivskifte & reflektion över andras livsvillkor. Vi jobbar normkritiskt med vår huvudkaraktär i spelet som inte ska kunna könsklassas. Vi har även påbörjat en prototyp på en flyktings ankomst ur fyra perspektiv.

Resultat och förväntade effekter

Vi följer löpande aktuell forskning inom både VR och speldesign och jobbar mot att optimera miljöer, handlingar och perspektiv för att bäst uppnå känslan som ska bidra till ökad vilja till empatisk omsorg hos spelaren - även ´utanför´ spelet. Ungdomar har fått testa en VR-prototyp i bergsmiljö (starten för en flyktings resa genom Europa) och ett VR-spel Make Happy (där du ska göra en ensam och ledsen skolkompis glad) Perceptuella och kognitiva manipulationer jobbar vi med hela tiden men har lärt oss att VR-tekniken har en lite kvar innan vi kan experimentera med forskarna som vi önskar.

Upplägg och genomförande

Vi samarbetar inom regi, manus, bild och ljud, interaktions-, speldesign och 3-D modellering. Från forskare och studenter i empati och neurovetenskap, filosofi och psykologi får vi forsknings-rapporter och forskningsstudier. Vi söker hela tiden att tänka utanför vår egen krets och förståelse och bryta våra egna normer i sökandet efter samarbetspartners. Vi söker fortfarande kvalitativa forskare, för att undersöka vad våra VR-narrativ, karaktärer och upplevelser framkallar för känslor i spelaren och hur en ser på samma människor och dilemman före och efter vår VR-upplevelse.

Externa länkar

Hemsida för det nya transmediaprojekt som Oculus Transformer - to walk in someone else´s shoes har expanderat till.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.