Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Högkänslig och inmärkningsfri IR-spektroskopi för igenkänning av molekylära signaturer vid kronisk smärta

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Institutionen för teknikvetenskaper
Bidrag från Vinnova 2 905 917 kronor
Projektets löptid september 2015 - augusti 2019
Status Avslutat

Syfte och mål

Syfte och mål har blivit uppfyllda enligt följande: 1. Etablera en infraröd mätuppställning för att kunna studera biologiska prover som relaterar till olika sjukdomar. 2. Dr Kumar har adapterat olika analysmetoder för att kunna mäta på kliniskt relevanta prover och satt upp en mikrofluidal mätuppställning som kan hanterar biopsier i vätskeform. 3. Syftet att utvecklas till en självständig forskare har realiserats genom etablerandet av flera samarbeten, att agera som projektledare, presentera resultat vid konferenser samt erhålla inbjudan från ledande vetenskaplig tidskrift.

Resultat och förväntade effekter

Resultat och effekter är följande: 1. Ett unikt infrarött mätsystem har etablerats vid Uppsala universitet vilket har potential för att kunna vara ett effektivt hjälpmedel vid att ställa diagnos till en rad sjukdomar. 2. En icke-invasiv mätmetod för tidig diagnos av Parkinsons sjukdom har utvecklats, vilket kommer ligga till grund för en kommande patentansökan. 3. Rollen av reaktiva fibroblaster har studerats, vilket kan ge bättre förståelse av cancer metastaser. 4. Flera nationella och internationella samarbeten har etablerats vilket medför ökad självständighet för Dr Kumar.

Upplägg och genomförande

- Dr Kumar kunde tack vare VINN MER-projektet börja etablera en forskningskarriär vid Uppsala universitet, i samverkan med en synkrotron-anläggning i Kanada. - Dr Kumar har vidare etablerat samarbeten med flera forskare vid Uppsala universitet samt Akademiska sjukhuset. - Dr Kumar har varit ansvarig för att etablera avancerad infraröd mätuppställning som kan hantera olika kliniskt relevanta prover. - Vidare har Dr Kumar utvecklat multivariat statistisk analys för att kunna hantera stora datamängder, tagit fram infraröda signaturer för sjukdomar, samt publicerat sina data.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 februari 2020

Diarienummer 2015-01559

Statistik för sidan