Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Borttagning av makrolida antibiotika från dricksvatten med hjälp av lera

Diarienummer
Koordinator Vatteninfo Sverige AB
Bidrag från Vinnova 428 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - april 2023
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriellt nyttiggörande av neutron- och synkrotronljusbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur

Syfte och mål

Syftet och målet med projektet var att undersöka om modifiering av leror kan användas som adsorbent för makrolidantibiotika och bedöma potentialen för utveckling av kommersiella filter för avlägsnande av makrolidantibiotika från vatten. En del av de modifierade lerorna som karakteriseras vid MAXIV visade god potential för utveckling av kommersiella filter och kunskapen som har samlas i detta projekt kommer att användas för vidare produktutveckling.

Resultat och förväntade effekter

Kommersiella leror användes för modifieringsframställning av organoleror och micelllera-kompositer, med användning av en kvartär ammoniumtensid. Organolerorna och micelllera-kompositerna framställdes och karakteriserades senare vid CoSAXS-strållinjen (MAXIV). De mest optimala testades för erytromycinadsorption från vatten. Preliminära resultat publicerades vid Conferens on desinfection DBPs. Den funktionella modifieringen av lerorna visade adsorptionsförmågan för erytromycin i vatten, vilket är lovande resultat för utvecklingen av ett kommersiellt filter.

Upplägg och genomförande

Tre olika leror modifierades med användning av hecadecylpyridiniumbromid vid olika koncentrationer i de monomera och micellära formerna, där processen är baserad på välkända modifieringsprotokoll. De modifierade lerorna karakteriserades vid CoSAXS-strållinjen (MAXIV) i vätska. Två av lerorna visar en framgångsrik modifiering som utökar avståndet mellan lerskikten som förväntat. De testades som adsorbent för erytromycin med god adsorberande förmåga. Dessutom undersöktes användningen av cyklodextriner i ett projekt under Horizon 2020 med referens MOSBRI 2022-110.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 december 2023

Diarienummer 2021-03838

Statistik för sidan