Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Uppbearbetning av rapsfrökaka klimatsmarta proteiner och råvara till nya biobaserade produkter (Rapssåddi)

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Institutionen för livsmedelsteknik
Bidrag från Vinnova 1 719 000 kronor
Projektets löptid juli 2017 - november 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet var att utveckla processmetoder för att utvinna rapsprotein från rapsfrökaka till nya vegetabiliska livsmedel. Vi vet nu hur extraktionsparametrarna påverkar isoleringsprocessen i såväl labb- som pilotskala. Vi kan styra hur proteinet fördelar sig i de olika faserna och på så sätt ta vara på varje proteinslag för sig. Vissa proteiner lämpar sig väl för emulsionsapplikationer medan andra fungerar bättre i köttersättningsprodukter. Inom ramen för projektet har en prototyp på texturerat protein tagits fram.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har lett till flera nya anslag, dels från Stiftelsen Lantbruksforskning som finansierar arbetet med att reducera mörk färg och besk smak, och dels från Vinnova där fiberresten från isoleringsprocessen ska utvärderas i produktion av spånplattor. En postdoctjänst och en doktorandtjänst med rapsfokus har inrättats. En patenteringsprocess kommer inledas under 2021.

Upplägg och genomförande

Upplägget har följts, ibland i en annan följd. Den största avvikelsen var att pastörisering med värme inte fungerade eftersom proteinerna denaturerar varför högtryckspastörisering utvärderades istället. Vi har haft tät kommunikation med samarbetspartners, både genom regelbundna möten och nyårsbrev där projektets framskridande rapporterades. Vi har hållit presentationer om projektet för personal på de olika partnerföretagen samt deltagit i årliga möten med de andra Bioinnovationsprojekten som innehöll studiebesök och inspirerande möten med de andra projektgrupperna.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 februari 2021

Diarienummer 2017-02715

Statistik för sidan