Uppbearbetning av rapsfrökaka klimatsmarta proteiner och råvara till nya biobaserade produkter (Rapssåddi)
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Institutionen för livsmedelsteknik |
Bidrag från Vinnova | 1 719 000 kronor |
Projektets löptid | juli 2017 - november 2020 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att utveckla processmetoder för att utvinna rapsprotein från rapsfrökaka till nya vegetabiliska livsmedel. Vi vet nu hur extraktionsparametrarna påverkar isoleringsprocessen i såväl labb- som pilotskala. Vi kan styra hur proteinet fördelar sig i de olika faserna och på så sätt ta vara på varje proteinslag för sig. Vissa proteiner lämpar sig väl för emulsionsapplikationer medan andra fungerar bättre i köttersättningsprodukter. Inom ramen för projektet har en prototyp på texturerat protein tagits fram.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har lett till flera nya anslag, dels från Stiftelsen Lantbruksforskning som finansierar arbetet med att reducera mörk färg och besk smak, och dels från Vinnova där fiberresten från isoleringsprocessen ska utvärderas i produktion av spånplattor. En postdoctjänst och en doktorandtjänst med rapsfokus har inrättats. En patenteringsprocess kommer inledas under 2021.
Upplägg och genomförande
Upplägget har följts, ibland i en annan följd. Den största avvikelsen var att pastörisering med värme inte fungerade eftersom proteinerna denaturerar varför högtryckspastörisering utvärderades istället. Vi har haft tät kommunikation med samarbetspartners, både genom regelbundna möten och nyårsbrev där projektets framskridande rapporterades. Vi har hållit presentationer om projektet för personal på de olika partnerföretagen samt deltagit i årliga möten med de andra Bioinnovationsprojekten som innehöll studiebesök och inspirerande möten med de andra projektgrupperna.