Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Standard för Termisk Energilagring

Diarienummer
Koordinator SALTX TECHNOLOGY HOLDING AB
Bidrag från Vinnova 229 440 kronor
Projektets löptid mars 2019 - oktober 2019
Status Avslutat
Utlysning Att stärka Sveriges roll inom internationell standardisering
Ansökningsomgång Standardisering för att nå ut på nya marknader

Syfte och mål

Projektets mål var att starta ett arbete och öppna upp marknaden för en ny typ av lagring av energi, “termisk lagring”. I dagsläget så har många svårt att förstå produkterna då den ligger emellan både lagar och regler för el och värme. Under projektet har projektpartnerna påbörjat ett arbete mot en standard av termisk energilagring. Detta genom att tex kartlägga aktörer, diskutera med beslutsfattare, kommittéarbete och ett första utkast till ”Workshop Agreement”. Dessutom har ett flertal ”nästa steg” identifierats för att ta arbetet vidare

Resultat och förväntade effekter

Ett antal mål sattes upp inför projektet, två av dem var: På en internationell och europeisk nivå så pågår ett arbete att koppla ihop värme och el produktion även kallat ”sector-coupling” eller ”co-generation”. Idag så sker utvecklingen relativt frånskilt varandra, i och med arbetet att koppla ihop sektorerna så krävs det standarder och en gemensam syn på termisk energilagring. Under projektet identifierades att ett Workshop Agreement (WA) är ett bra första verktyg att börja arbete med. SaltX med SIS hjälp har sammanställt ett första utkast som nu kan tas vidare i kommittéarbete.

Upplägg och genomförande

Sammanfattningsvis så är kraft och energibranschen trögrörlig och en standard skulle hjälpa till i implementationen av ny teknologi på marknaden. Det krävs att engagemang från flera olika håll, både från kraft och värmeproducenter, nätägare, stämnätsägare, industrin och så vidare. Ett väl passande forum att driva vidare detta standardiseringsprojekt är i ”Kommittén för Effektiv energianvändning, SIS/TK 558”.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 april 2019

Diarienummer 2019-01068

Statistik för sidan