Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Sociala värden hela vägen - ett gemensamt ramverk för social hållbarhet i plan- och byggprocessen

Diarienummer
Koordinator Tyréns Sverige AB
Bidrag från Vinnova 2 996 137 kronor
Projektets löptid november 2021 - november 2024
Status Pågående
Utlysning Social hållbarhet
Ansökningsomgång Social hållbarhet i den fysiska miljön

Syfte och mål

Målet med projektet är att skapa ett gemensamt ramverk för att systematiskt värdera och följa upp social hållbarhet i plan- och byggprocessen. De tre delmålen är 1. Att skapa förutsättningar för att sociala värden lyfts in tidigt i planeringsprocessen och följer med hela vägen till genomförande, 2. Att skapa förutsättningar för ett gemensamt språk för aktörer i processen, och 3. Att skapa möjligheter för avvägningar mellan samhällsviktiga aspekter. Syftet är att säkerställa att sociala värden bibehålls och förstärks i planering och gestaltning av den fysiska miljön.

Förväntade effekter och resultat

Förväntade resultat är ett gemensamt ramverk för att systematiskt värdera och följa upp social hållbarhet genom hela plan- och byggprocessen, och därtill utvecklad metodik kring sociala investeringar samt social balansering för att applicera ramverket. Effekten väntas bli att olika aktörer får en ökad samstämmighet (”ett delat språk”) kring social hållbarhet samt verktyg att bibehålla och förstärka sociala värden genom hela processen. Det väntas leda till att sociala värden dels får en förhöjd status och dels appliceras tidigare i processen.

Planerat upplägg och genomförande

Upplägget strävar efter att bygga upp och verifiera ramverket genom omvärldsanalys av befintlig forskning och praktik, behov från behovsägare, idégenerering bland projektparter, samt fallstudier. Det utgår från fyra arbetspaket (AP), där AP 1 innefattar utveckling av det gemensamma ramverket, AP 2 och 3 utgörs av fallstudier och ska säkerställa relevansen och robustheten av ramverket och dess metoder, och AP 4 fokuserar på kunskapsspridning. Projektet genomförs i en arbetsgrupp där olika behovsägare och samhällsaktörer samarbetar, och planeras pågå fram till november 2024.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2021

Diarienummer 2021-02884

Statistik för sidan