Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Prebiotika från skog och hav

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för kemiteknik
Bidrag från Vinnova 3 530 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - augusti 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

Det övergripande syftet med ForceUpValue var kostnadseffektiv produktion av prebiotiska cello-oligosacharider (COS) från icke-ätbara resurser. Vårt tillvägagångssätt var att använda skogliga- och marinaresurser för produktion av prebiotika för att användas som hälsofördelaktiga produkter, både för livsmedel och för hållbara vattenbruk.

Resultat och förväntade effekter

ForceUpValue har resulterat i utveckling av nya processer för produktion av väl karakteriserade prebiotika (COS) av livsmedelskvalitet från cellulosa från skogliga- och marinaresurser. COS som producerats har visat lovande prebiotisk potential när dess förmåga att främja tillväxt av utvalda probiotiska bakteriestammar testades. Våra resultat tyder på att COS har potential att bidra till ett hälsofrämjande livsmedelskoncept, och även en hållbar produktion då de använda resurserna inte konkurrerar med livsmedelsproduktion om land eller vatten.

Upplägg och genomförande

Genom att använda förbehandling och enzymatiska processer, välkända inom bioraffinaderikoncept, var målet att skapa nya produkter för både skogliga- och marinaresurser. För att täcka hela värdekedjan inkluderade ForceUpValue partners med kompetens inom skogsbruk, storskalig odling av sjöpung, förbehandling av biomassa, cellulosahydrolys, fiskodling, utveckling av funktionell mat, affärsutveckling och produktmärkning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 oktober 2021

Diarienummer 2017-02691

Statistik för sidan