Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Glesbygdens innovationsförmåga inom socialtjänstens IFO - hur tas den bäst tillvara?

Diarienummer
Koordinator Region Västerbotten - FoU Välfärd
Bidrag från Vinnova 1 999 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - december 2019
Status Avslutat

Syfte och mål

Projektet syfte var huvudsakligen att, tillsammans med berörda aktörer, bygga en modell/struktur för att ta tillvara förslag och innovativa idéer inom små glesbygdskommuners IFO-verksamhet. Målet var att den modell som utvecklades också skulle testas gentemot behov av förändrade arbetssätt och helst leda till konkreta förslag. IFO-cheferna i de åtta deltagande kommunerna har aktivt deltagit utvecklingsprocessen, men även medarbetare, politiker och brukare har involverats. Projektets praktiknära upplägg har varit mycket givande.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har resulterat i att en generisk modell har utvecklats som kommunernas IFO kan använda för sitt fortsatta utvecklingsarbete för alternativa, innovativa arbetssätt. För samverkan över kommungränser har behovet av en skräddarsydd digital plattform identifierats och önskemål om utformning och innehåll har gemensamt tagits fram, vilket gått vidare till Inera. En gemensam kompetenstrappa för åtta kommuner är under utveckling och samarbete inom flera andra områden har förstärkts. Det klimat som skapats förväntas leva kvar även efter projektets slut.

Upplägg och genomförande

Åtta glesbygdskommuner har medverkat i projektet. En enkät om "innovationsklimatet" gav basdata, liksom att deltagare vid första projektkonferensen lämnade en mängd förslag för möjliga förändringar/förbättringar inom IFO. Resultat av datainsamlingar har återförts till berörda kommuner och även hanterats i de workshops som ägt rum. Projektmedlemmar har fortlöpande deltagit vid IFO-chefsmöten där utvecklingsprocesser ägt rum och årliga konferenser har gett projektet legitimitet och bidragit till kompetensökning. Det praktiknära upplägget har upplevts positivt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 februari 2020

Diarienummer 2017-02555

Statistik för sidan