Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

E!10961, LightCell, RISE Research Institutes of Sweden AB

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Acreo Fiberlab Hudiksvall
Bidrag från Vinnova 2 000 000 kronor
Projektets löptid april 2017 - november 2019
Status Avslutat
Utlysning Eurostars – för forskande små och medelstora företag

Syfte och mål

Projektet har vidareutvecklat ett tekniskt koncept för mer kostnadseffektiva bränsleceller. Konceptet är patenterat av det skotska företaget Enocell och bygger på en fotokatalytisk kemisk process som sker på den ena elektroden. RISE Acreo har i projektet utvecklat en belysningsenhet som kan integreras i bränslecellen för att driva den fotokatalytiska processen. Ljusspridande optiska fiber har utvecklats för tillämpningen, liksom ultratunna optiska fiber.

Resultat och förväntade effekter

Den teknik som har varit fokus i projektet kan på sikt möjliggöra mer robusta och kostnadseffektiva bränsleceller. Det är för tidigt att avgöra hur effektivt konceptet är men projektet har tagit teknologin väsentligt närmare verifiering och implementering. För RISE Acreo har projektet också lett till ny teknologi avseende ljusspridande fibrer och ultratunna fiber, fibertyper som har relevans inom bland annat inom sensorer och medicintekniska komponenter.

Upplägg och genomförande

RISE Acreo har lett ett arbetspaket med mål att utarbeta och verifiera specifikationer avseende bland annat kemikalieresistens och optiska egenskaper, samt design och utveckling av den optiska fibern och den belysningsmodul som sedan ska integreras i bränslecellen. Projektet har också arbetat med vidareutveckling av kemi, mätmetoder, montage och byggsätt för bränsleceller med integrerade fotokatalytiska funktioner.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 mars 2020

Diarienummer 2017-01108

Statistik för sidan