E!10082, rosaGBS, ProNoxis AB. Reactive, Oxygen Species (ROS) Activators to Treat the Rare disease Guillain-Barré Syndrome (GBS), PRONOXIS AB

Diarienummer
Koordinator PRONOXIS AB
Bidrag från Vinnova 3 732 312 kronor
Projektets löptid april 2016 - mars 2019
Status Pågående
Utlysning Eurostars 2 medfinansiering

Syfte och mål

Projektet har som målsättning att utveckla en ny terapi för att behandla svåra autoimmuna sjukdomar som Guillain-Barré Syndrom (GBS) genom ProNoxis läkemedelskandidater och nya tjänster för att förbättra biotillgänglighet och utvärdera läkemedelssäkerhet för RedGlead.

Förväntade effekter och resultat

Projektet syftar till att kombinera flera års utveckling och expertis för hur radikala syreradikaler (ROS) reglerar autoimmuna sjukdomar med metoder för medicinsk kemi och neurotoxicitet. Samarbetet mellan de svenska företagen ProNoxis AB och RedGlead Discovery kommer att leda till validering av nya potentiella läkemedel för behandling av autoimmunitet och öka kunskapen om ROS/immunologi genom att fokusera på NADPH-oxidas (NOX) aktiverande läkemedelssubstanser.

Planerat upplägg och genomförande

ProNoxis kompetens inom immunologi och preklinisk forskning kombineras med expertis i form av läkemedelskemi från RedGlead och erfarenhet av neurotoxikologi från Neurix för vidare utveckling av behandling mot den sällsynta autoimmuna sjukdomen Guillain-Barre Syndrome (GBS). Projektet kommer förbereda nya läkemedelskandidater genom en ny immunologisk mekanism samt också att skapa nya möjligheter kommersiell tjänst för Neurix och Redglead för prekliniska analyser och teknologier för att stödja läkemedelsutveckling.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.