Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

BONUS CLEANAQ - Innovative removal of N, P and organic matter in effluents from recirculating aquaculture systems, KTH

Diarienummer
Koordinator KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN
Bidrag från Vinnova 208 130 kronor
Projektets löptid april 2017 - december 2019
Status Avslutat

Syfte och mål

Innovativa lösningar som förbättrar effektiviteten och minska användningen av externa resurser är viktiga för framtida utveckling av recirkulerande akvatiska fiskodlingssystem (RAS). Därför syftade CLEANAQ att utveckla nya tekniker och förfaranden för systemet bräckt/salint vattenbruk i Östersjöregionen. Det generella målet var att optimera RAS för denitrifiering och fosforavskiljning. Det arbetspaket i vilket KTH deltagit i har haft som mål att utveckla filterteknik för att avskilja fosfor. Detta har uppfyllts och tillvägagångssättet ska förmedlas till fiskodlingar.

Resultat och förväntade effekter

Fiskodling i återcirkulerande vattenbrukssystem (RAS) ger möjligheter till optimerad livsmedelsproduktion till förmån för miljön. Vi har visat att näringsämnen i recirkulationsslingan kan avskiljas med testade system och att vatten kan återanvändas i högre grad än befintliga system. Användningen av filtermedier för att fånga fosfor innebär också möjlighet att återvinna P till jordbruket. Resultaten kommer att kommuniceras till RAS-fiskodlare och producenter av filter material som kan utveckla dessa och teknik anpassad för RAS-system. En vetenskaplig artikel publiceras.

Upplägg och genomförande

Den experimentella forskningen bedrevs i laboratorium (KTH) och vid fiskodlingen Laukka, Jyväskylää, Finland. Två kommersiella filtermaterial testades genom skak- och kolonnförsök. Kolonnerna placerades på fiskodlingen så att utgående vatten kunde behandlas i reningssystemet. Samma vatten transporterades till KTH laboratoriet för skakförsök där sorptionsförmågan kunde fastställas. Alla delar av försöket imiterade verkliga förhållanden så att resultaten ska kunna överföras till storskalig användning. Försöken kunde genomföras på förväntat sätt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 mars 2020

Diarienummer 2017-00106

Statistik för sidan