Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Biologiska läkemedel för immunmodulering av T-celler

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet - Institutionen för klinisk neurovetenskap, Terapeutisk immundesign
Bidrag från Vinnova 4 833 488 kronor
Projektets löptid november 2017 - oktober 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Antigen-specifika T-celler kan på ett precist sätt aktivera eller modulera immunförsvaret. Syftet med projektet var att utveckla en teknikplattform som möjliggör riktad och personanpassad T-cellsterapi. Genom att i plattformen designa och producera antigen riktas terapin mot aktivering av anti-tumorala svar för cancerimmunterapi eller mot immunmodulering i autoimmun sjukdom som multipel skleros, MS. Konceptet är redo för klinisk prövning på cancerpatienter. I MS har förutsättningar skapats för precisare diagnos och på lite längre sikt T-cellsmodulerande behandling.

Resultat och förväntade effekter

Vi har etablerat en teknikplattform som använts för att utveckla immunterapi för cancer. Protein med tumörspecifika mutationer (neoantigen) identifieras och produceras. T-celler riktade mot neoantigenen aktiveras och kan användas för specifik individanpassad cancerimmunterapi. Vi har även använt vår teknikplattform för att bekräfta fyra nya autoantigen i multipel skleros (MS), dessa kan användas som måltavlor i diagnostik och immunmodulerande behandling av MS.

Upplägg och genomförande

Teknikplattformen för specifik aktivering av T-celler har använts för preklinisk utvärdering av en T-cellsbaserad immunterapi. Konceptet har utvärderats m.h.a. material från urinblåsecancerpatienter. Fokuset har varit att förbereda en klinisk prövning med start 2021, där 20 patienter med solida tumörer ska få immunterapibehandling. I MS-applikationen har fyra nya MS-autoantigen konfirmerats. Autoantigenens immunogenicitet och proinflammatoriska förmåga har studerats och deras potential för utökad och precisare diagnostik har undersökts m.h.a. patientmaterial.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 december 2020

Diarienummer 2017-02989

Statistik för sidan